Avinor vil overta hangarer på Kjevik

Etter at det i november ble klart at Luftforsvarets skolesenter på Kjevik i Kristiansand ligger an til nedlegging har Avinor nå meldt interesse for eiendommene.

Luftforsvarets skolesenter Kjevik

Luftforsvarets skolesenter på Kjevik er en attraktiv eiendom.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

I november ble klart at regjeringspartiene og Arbeiderpartiet var enige om Forsvarets langtidsplan. I planen foreslås det at luftforsvarets skolesenter på Kjevik i Kristiansand legges ned og flyttes til Værnes i Sør-Trøndelag. Omkring 200 personer arbeider ved Forsvarets virksomhet på Kjevik.

Arne Johan Johnsen

Lufthavnsjef på Kjevik, Arne Johan Johnsen

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Nå melder Avinor interesse for eiendommene forsvaret etterlater seg.

– Vi vil melde vår interesse om å overta disse eiendommene når det nærmer seg. Vi må se muligheten som ligger rett i nærheten av oss, sier flyplassjef på Kjevik Arne Johan Johnsen.

LES: – Lite gjennomtenkt av forsvarssjefen

Ny taksebane og flygarasje

For Avinor er de to hangarene forsvaret i dag disponerer aktuelle. Det er snakk om en kald og en varm hangar.

– Den kalde hangaren vil vi kunne bruke som lager og den varme vil vi kunne tilby flyselskapene som en nattgarasje. Begge disse hangarene er attraktive eiendommer så vi er heldige om vi får kjøpt de. sier Johnsen.

I tillegg kan dagens bilvei til Kjevik bli et interessant satsingsområde for Avinor da regjeringen nå satser på ny vei til Kjevik.

– Når det gjelder veien inn til Kjevik så er den spennende fordi kan bruke området som en taksebane slik at det vil gå raskere å få flyene ut om morgenen og om ettermiddagen, fortsetter han.

Har ikke startet noen prosesser enda

Selv om Avinor har vist interesse for eiendommene har forsvaret ikke enda startet noen prosesser med avhending på Kjevik. Det forteller seksjonssjef for rådgiving og salg i Skifte eiendom Ivan Fjeldheim-Pettersen.

Ivan Fjeldheim-Pettersen

Ivan Fjeldheim-Pettersen

Foto: Skifte Eiendom

Skifte eiendom er forretningsområdet i Forsvarsbygg som leverer alle tjenester knyttet til avhending av eiendommer.

– Når vi kommer frem til at det blir aktuelt å starte avhending på Kjevik, så vil forsvarsbygg følge normale prosedyrer for forsvarets eiendom generelt, sier Fjeldheim-Pettersen.

– Disse prosedyrene inkluderer en prosess der vi gjør en avklaring av andre offentlige interesser for etterbruk av eiendommen, fortsetter han.

– Man kan tenke seg å lage et flymuseum der

I tillegg til flygarasjeplaner lanserer lufthavnsjefen tanken om et flymuseum på Kjevik.

– Det er en litt svevende tanke, men det finnes blant annet flymuseum på Sola og i Bodø som er veldig spennende. Det står allerede flere spennende fly inne i hangaren så det hadde vært gøy over tid å tilby et museum befolkningen, sier Johnsen.

– Det finnes også mange flyentusiaster på Agder. så er jeg sikker på at mange gode krefter ville gått sammen om å få mange spennende flymodeller inn i et slikt museum, avslutter han.

Arne Johan Johnsen

Lufthavnsjef Arne Johan Johnsen og Avinor er interesserte i forsvarets eiendommer på Kjevik Lufthavn.

Foto: Svein Sundsdal / NRK