Hopp til innhold

Avhengighet har gitt Kristina (19) tett nese

Det er varslet en intens pollensesong, men eksperter ber folk være forsiktig med nesespray. For Kristina (19) ble dråpene starten på år med avhengighet.

Kristina Bjørkestøl Olsen

Kristina fra Lillesand bruker to pakker Otrivin-nesespray i uka. Det bærer nattbordet preg av.

Foto: Leif Dalen / NRK

– Det kjennes som om bomullsdotter er stappet inn i nesa. Du får ikke pustet, for det er veldig dårlig luft.

Det begynte som en forkjølelse på ungdomsskolen, men nå er Kristina Bjørkestøl Olsen fra Lillesand avhengig av nesespray for sjette året på rad.

– Jeg går ikke hjemmefra uten. Økonomisk sett er det idiotisk med tanke på at jeg er student, men det er også slitsomt å passe på at jeg har den med overalt, sier 19-åringen, som for tiden studerer i Stavanger.

Professor: – Folk må vite når man skal slutte

Professor i rusmiddelforskning, Jørgen Gustav Bramness, advarer og sier overdreven bruk av nesespray kan få uønskede følger.

Jørgen Bramness

Professor i rusmiddelforskning ved Universitetet i Oslo, Jørgen Gustav Bramness.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

– Mange vet ikke at de kan bli fysisk avhengige. Bruker man nesespray for lenge blir nesa til slutt enda tettere enn den var i utgangspunktet.

Astma- og allergiforbundet varsler en ekstra sterk pollensesong i år, og Bramness råder folk til å bruke nesesprayen med omhu.

– Nesespray er en god medisin for tette neser. Men når man starter behandling, må man tenke gjennom når man skal slutte, sier professoren.

Salget øker

Som 14-åring tenkte ikke Kristina på konsekvensene da hun begynte med nesesprayen.

– Jeg hadde aldri hørt om noen med nesespray-avhengighet. Da jeg begynte å merke at jeg var avhengig, fant jeg ut at det var nokså vanlig, sier hun.

Salg av nesespray har økt med 40 prosent fra 2004 til 2015, ifølge Folkehelseinstituttet. De opplyser at hver innbygger i snitt kjøper én flaske hver.

Ligger våken om nettene

Har Kristina kjøpt inn for lite nesespray, kan hun ligge våken en hel natt og vente på at butikken åpner igjen.

Professoren forklarer at dette er snakk om en ren fysisk avhengighet.

– Nesa vender seg til at man demper slimhinnene med nesesprayen, og når man slutter så fortsetter nesa å kjempe imot. Resultatet er tett nese døgnet rundt, sier Bramness.

Kristina Maria Bjørkestøl Olsen

Kristina Bjørkestøl Olsen klarer ikke å komme seg ut av avhengigheten hun har hatt i seks år.

Foto: Leif Dalen / NRK

Han sier det finnes muligheter for avvenning, men at det kan ta opp til flere uker.

– Man må veiledes gjennom en tung periode med dårlig søvn og tett nese. Etter hvert får du sove litt bedre og puster litt friere, sier professoren.

Kristina har prøvd dette uten hell.

– Jeg har gått til legen og prøvd forskjellige ting, blant annet å trappe ned. Det er helt forferdelig, for det går bare ikke.

Legemiddelgiganten GlaxoSmithKlin (GSK), som har ansvaret for nesesprayen Otrivin, skriver i en e-post til NRK at nesesprayen ikke skal brukes i mer enn ti dager.

– Kronisk eller overdreven bruk kan forårsake oppsvulmede slimhinner, sier Maria Cole i GSK.