NRK Meny
Normal

Aust-Agder hadde størst konkursøkning

Ingen steder i Norge opplevde man i 2014 større økning i antall konkurser enn i Aust-Agder.

Stilasbygging

Aust-Agder hadde den største økningen i antall konkurser i fjor. Det viser ferske tall fra konkursregisteret.

Foto: CHRISTIAN CHARISIUS / REUTERS

Det viser ferske tall fra Konkursregisteret.

Konkursregisteret har registrert 5.832 konkurser og tvangsavviklinger i 2014, noe som er en økning på 5,6 sammenlignet med året før. For desember var økningen 17,6 prosent.

Aust-Agder har den største økningen i konkurser med 34 prosent, fulgt av Finnmark med en økning på 28,1 prosent og Troms med 20,7 prosent.

I Vest-Agder var det en beskjeden økning i antall konkurser med nesten fem prosent.

På den positive siden viser tall fra Møre og Romsdal en nedgang i antall konkurser og tvangsavviklinger med 16,4 prosent og Nordland med en nedgang på 9,7 prosent.

I antall topper Oslo statistikken med 868 konkurser og 233 tvangsavviklinger i 2014, noe som er en samlet økning på 7,4 prosent sammenlignet med året før.

Flest konkurser i bygg- og anleggsbransjen

– Det er i bygg- og anleggsbransjen det er aller flest konkurser. Deretter følger hotell- og restaurantnæringen, handelsnæringen og firma som driver med utleie, kjøp og salg av eindommer, sier Karl-Erik Rørmark, underdirektør ved Konkursregisteret.

2009 og 2003 var toppår med rundt 6.500 konkurser og tvangsavviklinger i Norge, ifølge Rørmark.

I 2012 var det nedgang i antall konkurser, mens det var økning i antall konkurser både i 2013 og 2014. Det er de samme bransjene som går igjen år etter år når det gjelder flest konkurser.

– Selv om det var økning i antall konkurser i fjor, var ikke 2014 noe toppår. Det var også lite som skilte seg ut fra det normale, sier Rørmark.