Fant én kilo amfetamin i bagasjerommet

Politiet mener de har slått ut en betydelig narkotikaaktør i Agder. Store mengder stoff er beslaglagt.

Agder politidistrikt

Politiet opplyser at de har avdekket et betydelig narkotikamiljø på Sørlandet.

Foto: NRK Sorlandet

Med nesten 30 politifolk i sving slo politiet 3. november i år til mot et narkotikamiljø i Lyngdal. I den første aksjonen ble seks personer pågrepet. 10. desember ble ytterligere to personer pågrepet.

Flere av dem er varetektsfengslet. Saken har forgreninger til både Vest-Agder og Aust-Agder.

– Saken har et bredt nedslagsfelt, helt fra Flekkefjord i vest til Risør i aust, sier politiadvokat Jørgen Henriksen til NRK.no.

Én kilo i bagasjerom

I aksjonen 3. november ble det gjort beslag i betydelige mengder pulverstoff. Tidligere i høst lykkes politiet med å avdekke transporter til Lyngdal hvor det ble beslaglagt store mengder narkotika.

NRK kjenner til at et av de store beslagene i saken ble gjort i starten av oktober i år da en bil ble stanset i Lister-regionen i Vest-Agder.

I bagasjerommet på bilen ble det funnet omkring én kilo amfetamin. I avhør har den 20 år gamle sjåføren opplyst at han visst han fraktet narkotika, men at han trodde det dreide seg om opp mot 200 gram hasj.

20-åringen ville ikke oppgi hvem som var oppdragsgiver da han ble pågrepet. Mannen har sittet varetektsfengslet i flere uker.

Ungdommer involvert

Ifølge politiet skal den hovedmistenkte i saken ha mottatt store mengder amfetamin og hasj.

– Vi har grunn til å tro at hovedmistenkt har omsatt narkotika over lang tid og i langt større kvantum enn det vi har beslaglagt så langt, sier avsnittsleder for organisert kriminalitet i Agder politidistrikt, Thor Atle Pedersen.

De mest bekymringsfulle skal være at hovedpersonen har fått hjelp av en rekke unge mennesker. Hovedmistenkte skal ha stilt biler til disposisjon overfor sine medhjelpere.

– Det er svært bekymringsverdig at ungdom i tidlig 20-årene har vært med på så alvorlig kriminalitet, og det er også rart at det ikke ringer noen bjeller hos foreldre når unge personer plutselig får mye penger i hendene, sier Pedersen.

Erkjent i avhør

Politiadvokat Jørgen Henriksen opplyser at flere av de involverte har erkjent befatning med saken.

– Det er mange som har lagt kort på bordet, men hva de har erkjent, ønsker jeg ikke å gå ut med.

NRK vet at en 33-åring i sitt andre avhør erkjente han de faktiske forhold tilknyttet én kilo amfetamin.

Fant pulver

Politiadvokat Jørgen Henriksen forteller til NRK at etterforskningen i saken startet allerede på sensommeren.

– Det er et miljø vi har fulgt over tid. Fellesstrekket med de involverte i saken er at det dreier seg om unge mennesker. De fleste pågrepne er i nedre del av 20-årene, forteller Henriksen, som ikke vil utelukke flere pågripelser.