Asyl-nei blir anket

Eierne av Valle Motell og Camping gir ikke opp kampen om asylmottak i sine lokaler. De anker kommunens avslag på bruksendring.

Valle motell 2

Politikerne i Valle sa nei til å gi dispensasjon for å bruke Valle motell og Camping til asylmottak.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Norsk Mottaksdrift ønsker å leie lokalene og benytte dem som asylmottak for 120–180 personer.

Forrige uke sa politikerne i Plan- og miljøutvalget i Valle kommune nei til at lokalene kunne brukes som asylmottak.

Valle motell 1
Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Paradoks

Eierne av Valle Motell og Camping er fast bestemte på å søke om bruksendring for bygningene slik at de kan leie ut til Norsk Mottaksdrift, og har anket saken. Dermed må utvalget behandle saken på nytt, skriver Setesdølen.

– Vi anker fordi vi mener det ikke er et godt nok grunnlag til å gi avslag, sier Jostein Kjelleberg til NRK.

Til avisen Setesdølen sier eierne at de har hatt en dårlig dialog med kommunen.

– Det vil uansett være flere overnattings- og serveringssteder igjen i kommunen, og seks campingplasser. Det er dessuten et stort paradoks at kommunen, som har «gjestfri for nye tanker» som motto, har vært kun negative til oss og planene våre fra dag én. Dialogen med Valle kommune har vært svært dårlig, sier Tor og Jostein Kjelleberg til avisen.

Nå må altså kommunens planutvalg behandle saken igjen, og dersom det ikke kommer en løsning må fylkesmannen i Aust-Agder avgjøre saken. Eierne vil avvente hva løsningen blir.

– Nå skal de jo se på saken på nytt, også få vi ta det derfra, sier Jostein Kjelleberg til NRK.

– Tror du politikerne ombestemmer seg?

– Det har jeg ingen kommentar til, sier han.

Det som motelleierne har søkt om er å få dispensasjon for områdeplanen i kommunen. Politikerne har brukt flere år på å få ferdig. denne planen, og planutvalget mener at man ikke bør endre på en plan som er brukt lang tid på.

Ann-Magrit Austenå

Ann-Magrit Austenå i NOAS sier det er stort behov for flere mottaksplasser i Norge.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Stort behov for flere mottaksplasser

Lederen i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) sier hun forstår kommunens utfordringer med at kommunen er liten, og at opp mot 200 asylsøkere vil utgjøre nesten ti prosent av innbyggertallet i kommunen.

– Men jeg synes det er trist at kommunen sier nei til asylmottak. Det er et behov for flere mottaksplasser i Norge nå, etter at antall asylsøkere som har kommet til Norge har gått kraftig opp i høst, sier leder Ann-Magrit Austenå i NOAS til NRK.

– Jeg håper at kommunen har gått noen runder med UDI om at det er mulig å ta i bruk lokalene og ta imot asylsøkere over tid, legger hun til.