NRK Meny
Normal

Askil Holm opplevde gjennombruddet i Kristiansand

By:larm i Kristiansand i 2002 satte fart på karrieren til trønderen som har gjort sørlending av seg.

Har slått seg ned i Kristiansand med familien.

Askil Holm har slått seg ned i Kristiansand. Han mener Sørlandet preger låtene hans. Her fra Fiskebrygga i Kristiansand.

Mange kjenner nok Askil Holm som en av de såkalte «Nye Gitarkameratene». I fjor gjorde han imidlertid sørlending av seg og lager sanger preget av landsdelen.

Da Askil Holm var fjorten år gammel dro han fra Namsos i en gul Golf sammen med foreldrene for å oppleve Quartfestivalen i Kristiansand.

– Det var den sommeren jeg startet å skrive låter, forteller han.

Karrieren startet i Kristiansand

Da musikkbransjetreffet By:larm ble arrangert i Kristiansand i 2002 var Askil Holm blant artistene som spilte. Hans låt «The Boy with the Boomerang» ble kåret til beste By:larm-låt det året.

– Kristiansand ble startskuddet for karrieren min. Plutselig fikk jeg muligheten til å leve av musikken, forteller musikeren.

Nå har Holm etablert seg i sørlandsbyen sammen med kona og sin lille datter.

– Kristiansand er blitt min trygge havn. Kona mi er herfra og det er godt å bo i nærheten av storfamilien, smiler han.

– Jeg reiser mye og det er fint for kone og barn med god støtte fra familien.

Godt musikkmiljø er viktig

– Det skjer mye på musikkfronten i Kristiansand og det kommer mange musikere herfra som har satset på musikken, forteller Askil Holm.

Han nevner Erlend Ropstad, Helene Bøksle, Thom Hell, Erik Faber og Honningbarna som gode eksempler på det aktive musikkmiljøet.

– Jeg som kommer fra Namsos, er vant til et godt musikkmiljø og jeg vet hvor viktig det er å være en del av det. Så Kristiansand er et godt sted å være for meg som artist, legger han til.

Askil Holm har valgt å skrive på morsmålet og han mener at både tekster og musikk er preget av at han bor på Sørlandet.

– Musikken har fått et lysere preg etter at jeg flyttet hit. Her er det mer sommer og mindre mørketid, og det preger låtene mine, smiler trønderen.

Glad i de små tingene

– Det er mange veier til en låt. Ofte blir sangene til mens jeg kjører bil, forklarer den innflyttede artisten som til høsten kommer med ny CD. Første høreprøve er sangen «Evig Lykke».

– Da jeg skulle lage «Evig Lykke» måtte jeg tenke tilbake på barndommen og finne de små tingene som var lykke for meg da. Jeg har prøvde å samle de magiske minuttene i livet i denne sangen, smiler Askil Holm.