NRK Meny
Normal

Best for barn og unge

Kristiansand fikk utmerkelsen Årets barne- og ungdomskommune 2007.

Kristiansand - best for barn og unge

Simen Sorthe (15), Hedda Noda Galteland (16), varaordfører Bjarne Ugland og Barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem.

Foto: Arve Danielsen/Fjuken

– Vi er veldig stolte av alt vi får til sammen, sier ordfører Jan Oddvar Skisland (KrF).

Skisland er fornøyd med at byen hans de siste årene har satset mye på de yngre innbyggerne, en satsing som viser resultater.

– Vi har fått tverrpolitisk gehør for sakene og samarbeider mellom etatene. Vi har konsentrert oss om fattigere familier,

Jan Oddvar Skisland
Foto: NRK

innvandrerproblematikk og forebygging av ungdomskriminalitet. Det nyeste prosjektet går på helse, der vi har sørget for frukt og grønt og en times aktivitet hver dag for barna i grunnskolen, sier Skisland til NTB.

Foregangskommune

Likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) presenterte tirsdag utmerkelsen for varaordfører Bjarne Ugland (Ap).

Med seg hadde han Simen Sorthe (15), som har sittet i kommunens oppvekststyre, og Hedda Noda Galteland (16), som har vært med i elevrådet på Holte ungdomsskole.

– Dette er en foregangskommune som har fått til mye for barn og unge, særlig med tanke på at det er en storby, sier likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap).

Overrekkelsen fant sted på den årlige konferansen om barne- og ungdomspolitikk, «Trivsel, miljø og helse». Konferansen er lagt til fjorårets vinnerkommune, Vågå i Oppland. Vinnerkommunen får 250.000 kroner, penger den yngre garde skal få være med på å fordele.

Tenker nytt

Årets jury har lagt vekt på det overordnede prinsippet i Kristiansand som innebærer tverrfaglig samarbeid, medbestemmelsesrett for de unge og høy grad av inkludering på alle plan.

– Tanken på barn og ungdom gjennomsyrer hele kommunen og måten alt planlegges på, sier varaordfører Ugland.

I fjor fikk de full barnehagedekning. Det er lagt stor vekt på å inkludere språklige minoriteter, i tillegg til at de har graderte satser basert på foreldrenes inntekt. Alle barn fra 1. til 4. klasse har tilbud om SFO, to av tilbudene er tilrettelagt for barn med særskilte behov.

Mer enn 10 prosent av barn og ungdom i Kristiansand har ikke-vestlig bakgrunn, noe kommunen har tatt konsekvensen av og arbeidet for språklig utvikling, trygghet og toleranse.

– Vi har våget å tenke annerledes og deltatt på pilotprosjekter, med vekslende resultat, men alt i alt går det den rette veien, sier Ugland.