Årets ildsjel-kandidat trer frem fra skyggen

Thorbjørn Gyberg er ikke vant til oppmerksomhet. Men boksetreneren kan ikke lenger stå i bakgrunnen når han fra og med 13. desember kan stemmes på til tittelen årets ildsjel. – Det er en stor ære for meg, sier den ydmyke treneren fra Arendal.

Thorbjørn Gyberg

Thorbjørn Gyberg (til høyre) ble svært overrasket da han fikk vite at han er nominert som en av fem til tittelen «Årets ildsjel». Her med jurymedlem Glenn Solberg.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Som boksetrener er Thorbjørn Gyberg fra Arendal vant til å stå i bakgrunnen. I 20 år har han vært trener innen boksing og kickboksing, og for Gyberg har det alltid vært utøverne som skal være i fokus.

Uvant å være i fokus

Nå har imidlertid pipa fått en annen lyd. Som en av fem kandidater er Gyberg nominert til den gjeve tittelen årets ildsjel, som kåres av Norges idrettsforbund hvert år. Dermed må den ydmyke boksetreneren finne seg i være blant hedersgjestene under Idrettsgallaen på Hamar 10. januar.

Selv synes Gyberg det er uvant at fokuset settes over på ham selv.

– Dette er fryktelig spennende, for jeg er jo egentlig vant til å stå litt i bakgrunnen. Dette er noe jeg brenner veldig for, og jeg synes det er gøy å bli lagt merke til. Dette er også til ære for alle de kampsportutøverne- og trenerne i Norge som daglig står på for kampsportmiljøet, sier han.

Gyberg ble svært overrasket da NRK og årets ildsjel-komiteen fortalte ham om nominasjonen i november.

Se Gybergs reaksjon i video under:

I formiddag ble en mann i Arendal overrasket på en måte han aldri har blitt før. Han fikk vite at han er nominert som en av fem kandidater til prisen Årets ildsjel.

Gyberg startet tidligere i år opp Arendal Boksing- og Kampsportklubb. Det var to av klubbens medlemmer, Kjell Moan og Rolf Josephsen, som foreslo boksetreneren som kandidat. De mener det er på høy tid at Gyberg får anerkjennelse for alt arbeidet han har lagt i lokalsamfunnets boksemiljø.

– Han opererer og fungerer på ufattelig mange nivåer, blant annet som toppidrettstrener. I tillegg jobber han med vanskeligstilt ungdom og de som virkelig trenger omsorg og ekstra støtte, sier Josephsen, som mener nominasjonen er fullt fortjent.

Fra og med 13. desember kan folket stemme frem sin favoritt på NRK sine nettsider.

– Boksing er en undervurdert sport

Gyberg har i sin lange karriere trent åtte norgesmestere, og han har i tillegg flere egne medaljer innen kickboksing. Dette er en idrett Gyberg mener det har vært for lite fokus på.

– Kampsport har ikke vært så mye i media som det fortjener. Boksing er en undervurdert sport, men det er jo på vei oppover. I sin tid var det lite oppmerksomhet rundt Magne Havnaa da han holdt på med boksing, men det har jo kommet seg veldig nå når sønnen er i gang med samme sport, sier Gyberg og refererer til Kai Robin Havnaas lovende boksekarriere.

Selv gleder Gyberg seg til å ta turen til den høytidelige utdelingen i januar.

– Ja, da må vi til Hamar vet du! Det blir nok fantastisk.