Årets første bjørkepollen funnet to steder i Norge

Pollensesongen er for alvor i gang, med de første kornene fra bjørk funnet i Oslo og Kristiansand på lørdag. Astmatikere og allergikere som er plaget bør starte medisineringen nå.

syk pollen nys snyte seg

For mange er bjørka den eneste tresorten som gir allergi.

Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Rammer flest

Bjørka er den pollentypen de aller fleste av landets en million pollenallergikere reagerer på, det skriver Norges astma og Allergiforbund (NAAF) i en pressemelding.

Det er ikke kun i Kristiansand og Oslo det er fare på ferde, om det fine været holder seg vil flere kystnære områder i sør og deler av Østlandet begynne å merke det i tiden som kommer.

Medisinering

– Man har effekt av medisinen med en gang man begynner å ta den, men man har ikke full effekt før etter en ukes tid. Ved å starte før spredningen skjer, er man bedre rustet og slipper på den måten forhåpentligvis unna de verste symptomene, sier Lene Gunvaldsen, kommunikasjonsrådgiver NAAF.

Bjørketre i full blomst.

Bjørka blomstrer i månedsskiftet april/mai i Sør-Norge og opptil en måned senere i Nord-Norge.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

Bjørkepollensesongen vil vare i omtrent tre uker. I nord kan du vente en stund før blomstringen vil starte.

Dårlig nytt for allergikere

Pollensesongen startet rekordtidlig i år, allerede i slutten av januar ble det funnet orpollen ved stasjoner i Kristiansand og Ørst. Det er ikke like mange som reagerer på or- og hasselpollen som bjørkepollen, i tillegg er spredningen av or mer lokal. Dette er på grunn av den kjølige vårluften, som gir mindre spredning enn varm sommerluft.