Arendalsuka har blitt større enn svensk forbilde

Det årlige politiske sommersirkuset i Arendal vokser og vokser – og har nå passert sin svenske storebror Almedalsveckan i antall besøkende.

Arendalsuka

Arendalsuka har befestet sin posisjon og hadde i fjor hele 70.000 besøkende. Med enda flere arrangement i år kan antall besøkende bli rekordhøyt.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Til uka samles for sjuende året på rad det som kan krype og gå av norske politikere, organisasjonsfolk, samfunnstopper, lobbyister og politiske journalister i Arendal for å debattere, duellere, mingle og bedrive gjensidig påvirkning.

Øystein Djupedal

Øystein Djupedal er overrasket over hvor raskt Arendalsuka har blitt en stor og viktig arena for samfunnsdebatt.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Arrangørene melder om ny rekord i antall arrangementer, stands og aktiviteter. Arendalsuka har nå forbigått sin inspirasjonskilde, svenske Almedalsveckan på Gotland, i antall besøkende, forteller leder av programkomiteen, Øystein Djupedal.

I fjor hadde Arendalsuka rundt 70.000 besøkende, mens Almedalsveckan oppgir at de har mellom 40.000 og 50.000.

– Ikke i vår villeste fantasi hadde vi trodd at dette skulle bli så stort, konstaterer en fornøyd Djupedal.

– Må være der

Eli Skogerbø

UiO-professor Eli Skogerbø Skogerbø mener Arendalsuka er et fascinerende fenomen, fordi det har vokst så fort. Til sammenligning brukte nå 50 år gamle Almedalsveckan mange tiår på befeste sin posisjon.

Foto: Pressebilde av Eirin Cathrine Lade, UiO

Professor Eli Skogerbø ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo (UiO) har forsket på hvor viktig Arendalsuka oppfattes blant organisasjoner, lobbyister og beslutningstakere.

– Arendalsuka er blitt en stor og viktig arena for makt og politikk som verken organisasjoner, politikere eller redaksjoner kan se bort fra, sier Skogerbø.

Hun forteller at organisasjonene oppgir at de anser det som veldig viktig å delta for å kunne påvirke, møte politiske ledere og også hverandre.

Sverigedemokraterna deltar

Djupedal mener det vil bli spennende debatter om innvandring, sosial kontroll, menneskerettigheter, miljø, digitalisering og høyrepopulismens frammarsj i Europa.

For første gang deltar en representant for det svenske innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna i en debatt om innvandring. Partiet, som for tiden ligger som det nest største på meningsmålingene før høstens valg i Sverige, skal delta i debatt med byrådsleder Raymond Johansen og justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara.

Nye regler om bortvisning

Robert C. Nordli

Robert C. Nordli, ordfører i Arendal og leder av Arendalsukas råd, forteller at Arendalsuka har god dialog med politiet og følger deres anbefalinger. Nordli presiserer at Arendal er et veldig trygt sted og tilrettelagt for alle deltakerne

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Rådet for Arendalsuka har nå vedtatt en ny regel om bortvisning, forteller rådsleder Robert C. Nordli.

– Hvis man blir bortvist to ganger, dvs. at du ikke har fulgt opp de advarslene som ble gitt, så blir du bortvist fra Arendalsuka på ubestemt tid, sier Nordli til NRK.

Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) måtte i fjor forlate arrangementet etter at det oppsto slåsskamp mellom dem og meningsmotstandere. SIAN vil bli utestengt på ubestemt tid, hvis de i år bryter reglene og blir bortvist fra Arendalsuka.

SIAN-stand får politibeskyttelse

SIAN-standen fikk politibeskyttelse under Arendalsuka i fjor. Den islamkritiske organisasjonen måtte imidlertid forlate uka etter en slåsskamp ved standen.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Nordli forteller at SIAN har fått en plassering for sin stand som alle andre, og at de ikke har fått noen tilbakemelding på plasseringen fra noen.

– Vi vurderer alle arrangement til årets uke. Det er en grundig vurdering som blir gjort for å få lov til delta under Arendalsuka.

Bredt tilbud

Blant de 1.067 arrangementene står programkomiteen bak 42 av dem, som presenteres som Arendalsukas hovedprogram.

Foruten hoveddebattene, flommer programmet over av seminarer, diskusjoner og eventer for enhver smak og interesse – fra norsk tech, psykisk helse og yoga til filosofikafé og bondepub. For å nevne en brøkdel.

Jonas Gahr Støre og Erna Solberg

Hovedarrangementet under Arendalsuka er partilederdebatten tirsdag kveld, som direktesendes på NRK og som sparker i gang den politiske høsten. Hvert parti får også sin egen partitime på torget. (Foto fra fjorårets partilederdebatt)

Foto: NRK

NTB/NRK