Hopp til innhold

Arendal Int. School blir privatisert

Skolen for internasjonale elever i Arendal blir privatisert fra høsten av, etter at Utdanningsdepartementet har godtatt skolens ønske.

Video 96e90759-dd08-41f6-bad8-19e434273dd3.jpg

Arendal internasjonale skole er reddet

Skolen på Hisøy har i dag rundt hundre elever, men med en privatisering blir det mulig å ta i mot flere. Skolen er nå godkjent for 140 elever.

Til nå har skolen vært drevet av Arendal kommune, med støtte fra næringslivet. Bare elever bosatt i Arendal har kunnet gå på skolen.

Privatiseringen kommer derfor trolig til å sørge flere søkere også fra nabokommuner til Arendal fremover.

– Lettere å drive skolen

Arendal Internasjonale skole startet opp i en kirke med 17 elever i 2006 og har vært eid og drevet av kommunen med støtte næringslivet.

Bente Pedersen

Rektor Bente Pedersen venter seg mange nye elever også fra nabokommunene.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Skolen har hatt økonomiske problemer og vært avhengig av støtte i kommunale budsjetter. Privat drift betyr statlige penger for hver elev, og det vil sikre driften.

Nå blir det lettere å drive skolen, sier rektor Bente Pedersen til NRK.no.

– Dette betyr at vi har en fantastisk framtid foran oss. Vi kan planlegge mange år framover, vi kan vokse, og vi kan ta inn elever fra nabokommunenen som vi har måttet si nei til før.

– Betyr det at kommunal drift var mislykket?

– Nei, ikke i det hele tatt. Det har vært fantastisk. Arendal kommune har vært utrolig visjonær og modig som gjorde et vedtak om å drive denne skolen. Jeg vet ikke om vi hadde greid å starte en ny privat skole om den hadde vært privat i utgangspunktet, sier Pedersen.

Vil koste penger

Fra nå vil det koste 20 000 kroner i året å gå på skolen. Likevel vil ikke rektoren være med på at det blir en eliteskole.

– Nei, hvis du søker innen en viss frist får du det for 15 000 kroner. Det er en drøy tusenlapp i måneden. De fleste kan greie det, hvis de vil prioritere.

Pedersen tror skolen vil få flere elever til høsten.

– Etter den responsen jeg har fått etter at størrelsen på skolepengene kom ut, tror jeg det vil komme flere elever til høsten. Skolen er åpen for alle, det er ikke lenger krav til bostedsadresse. Når vi nærmer oss at det blir fullt, vil de som er utenlandske prioriteres, sier rektoren.

Glad ordfører

Det har vært mye debatt og usikkherhet rundt skolen og økonomien har vært vanskelig.

Einar Halvorsen

Ordfører Einar Halvorsen er glad for at skolens framtid nå er sikret.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Nye regler har også gjort det umulig å drive skolen videre i kommunal regi, og ordfører Einar Halvorsen kom derfor med blomster til rektor Bente Pedersen, da nyheten ble kjent i dag.

– Det er en gledens dag for Arendal kommune i dag, at vi har fått til denne ordningen. Kommunen har drevet skolen på en forsøksordning siden 2006 og vi kunne risikert at vi måtte avvikle den i verste fall.

– Men at det nå har blitt en privatskole og næringslivet har kommet på banen på en helt fantastisk måte, gjør dette til en gledens dag for hele kommunen, sier Halvorsen.

Viktig for næringslivet

Svein Buvik

Administrerende direktør i Gard, Svein Buvik, sier den internasjonale skolen er veldig viktig for næringslivet.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Flere store internasjonale bedrifter i Arendal har vært med på å holde liv i skolen, og har også vært sentrale i får til privatskoledrift.

Administrerende direktør i sjøforsikringsgiganten Gard, Svein Buvik, som også er styreleder i skolen, sier skolen er avgjørende for næringslivet.

– Tar vi vår bedrift, er det et være eller ikke være, for noen av de utenlandske arbeiderne vi rekrutterer kommer ikke hit med familien sin, om det ikke finnes et slikt tilbud i området, sier Buvik.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,05 kr
Dyrest kl. 21 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,2 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %