NRK Meny
Normal

Gir én krone per innbygger til Utøya

Arendal kommune gir én krone per innbygger til gjenoppbygging av Utøya, etter terroraksjonen fredag. Kommunen vil få med seg resten av landet på kronerulling.

Utøya

De som mistet livet på Utøya kommer ikke tilbake. Men de materielle skadene kan erstattes.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Det vil i såfall bety nesten 4.960.000 kroner om alle kommunene blir med.

Store skader

Tormod Vågsnes

Tormod Vågsnes, fungerende ordfører i Arendal.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Husene og deler av området er ødelagt etter skytingen, og det er anslått at reparasjonene på øya vil koste 15-20 millioner kroner.

– I går ble vi enige med alle gruppelederne om å gi én krone per innbygger til gjenoppbygging av Utøya. Dette gjør vi som et svar på at vi føler dette var et angrep på AUF og et angrep på vårt demokrati, sier fungerende ordfører Tormod Vågsnes (KrF) i Arendal, som har tatt initiativ til kronerullingen.

– Samtidig oppfordrer vi alle andre norske kommuner til å gjøre det samme. Får vi til dét, kommer det inn snaut 5 millioner kroner, sier en håpefull Vågsnes.

Inspirert av Stordalen

Politikerne i Arendal er inspirert av hotellkongen Petter Stordalen, som har åpnet pengeskrinet og lovet penger til oppbygging av Utøya.

– Vi fikk med oss i går at Petter Stordalen vil donere 5 millioner. Vi synes også at det norske folk, via kommunene, bør gjøre det, i og med at det er et angrep på vårt demokrati og styresett, sier Vågsnes.

Alle gruppelederne, bortsett fra han ikke fikk kontakt med, var ifølge Vågsnes positiv til idéen.

– Det er viktig å få frem at dette er tverrpolitisk, understreker Vågsnes.

Eskil Pedersen og Petter stordalen

Petter Stordalen og Eskil Pedersen på Youngstorget i Oslo tirsdag. AUF har startet kronerulling for å bøte på skadene på Utøya, og Petter Stordalen var ikke vond å be.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

– Handler om symboleffekten

For Arendals del betyr Utøya-støtten cirka 42.500 kroner ut av kommunekassa.

– Det er ikke så mye penger. Det er vel så mye symboleffekten, at hele det norske folk deltar via alle norske kommuner. Det er vel så viktig, sier Vågsnes.

Positive ordførere

En ringerunde til noen tilfeldig utvalgte ordførere rundt om i landet, viser at flere er positiv til forslaget.

Enkelte ordførere NRK var i kontakt med ville ikke uttale seg om forslaget, ettersom det ikke har vært oppe politisk, men flere ordførere stiller seg positiv til tanken om kronerulling.

– Det synes jeg var et fint forslag. Dét, eller en annen måte å bidra til en spleis til Utøya, vil jeg ta opp i formannskapsmøtet 15. august, sier Tromsø-ordfører Arild Hausberg (Ap) i Tromsø.

Han mener det er viktig at det norske folk på en solidarisk måte støtter opp om verdiene øya står for.

Symbolverdi

– Det er slett ikke uvanlig å gå sammen om slike tiltak. Hvis dette er den gjengse oppfatning, så blir nok Molde med, sier ordfører Jan Petter Hammerø (H) i Molde.

– Et sånt initiativ synes jeg er fint. Dette er på tvers av kommunegrenser, sier ordfører Anne-Nora Oma Dahle (Sp) i Nissedal.

Også hun peker på viktigheten av Utøya som symbol på demokrati.