Hopp til innhold

– Giftgass kan skremme turister

Politikere i Arendal frykter sennepsgass i havet skaper dårlig omdømme. – Hvordan man håndterer situasjonen betyr mest, sier kommunikasjonsekspert.

Frykter for omdømmet

OMDØMMEFRYKT: Det anslås at 36 skip med giftgass fra krigen ble senket utenfor Arendal. SVs Rune Sævre frykter sennepsgass i havet skal sverte Arendals sørlandsidyll.

Foto: Knut Andreas Stalleland Tegnander

Sennepsgass fra krigen, dumpet i gamle skipsvrak utenfor Arendal, kan ødelegge for turismen.

Det mener Rune Sævre fra Sosialistisk venstreparti.

Politikerne i Arendal formannskap bestemte torsdag at de vil utfordre Miljøverndepartementet på hva som bør gjøres med giften.

Sævre mener giftgass utenfor Sørlandskysten kan bli et omdømmeproblem for byen.

– Rystende melding

Rune Sævre (SV)

GIFTIG OMDØMME: – Sennepsgass fra krigen kan ryste noen og enhver, sier SVs Rune Sævre, som til daglig jobber med miljøsaker hos Fylkesmannen.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Så sitter man der i sofaen og får meldinger om sennepsgass i Skagerrak! Det kan ryste noen og enhver. Tør vi bade, tør vi seile nedover Sørlandet, hva slags trusler er dette? Vi må ufarliggjøre deler av dette, sier Sævre, som til daglig er rådgiver i Miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Aust-Agder.

Han slår fast at gassen er avgrenset på sjøkart. Fiskerne vet hvor det ligger. Og tidligere vurderinger går på at gassbeholderne ligger tryggest der de ligger.

– Men det er ikke til hinder for å fortsatt rette søkelyset på problemet. Vi må være opptatt av at dette ikke blir ødelagt, eventuelt hvordan det skal gjøres.

Les også:

Venstres Pål Koren Pedersen er enig i at den viktigste jobben kan bli å berolige publikum.

– Hopp i havet!

– Hvis sennepsgassen ikke skal tas opp, så må vi si til folk at det er trygt. Dette handler om tryggheten i skjærgården. Ta det med ro. Hopp i havet!

Varaordfører Anders Kylland (Frp) sier Arendal har prøvd å løfte problemet inn for miljøvernmyndighetene og bedt om en trusselvurdering.

Anders Kylland

KREVER KARTLEGGING: – Problemet må på dagsordenen, sier varaordfører Anders Kylland (Frp).

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Tematikken er aktuell med kjemisk avfall fra Syria, så nå har vi muligheten til å løfte sennepsgassen opp på dagsordenen, sier Kylland.

Han mener sjansen er til stede med en miljøstatsråd fra Sørlandet.

Ikke tisse i buksa

Kommukasjonsekspert Rune Røiseland i Ordkraft tror ikke arendalskystens omdømme først og fremst handler om hvor sennepsgassen til sjuende og sist havner

– Å forsøke å dysse dette ned i frykt for omdømmet sitt ville være som å tisse i buksa. Det er hvordan man håndterer problemet som er avgjørende, sier Røiseland.

Han slår fast at giftgassen på havbunnen ligger der og representerer et miljøproblem - i større eller mindre grad.

– Omdømme handler om tillit. Arendals omdømme handler da om hvordan politikerne håndterer dette. Og det beste er å gjøre det man kan, og vise alle andre at man tar dette på alvor, sier Røiseland.

– Hvis jeg var rådgiver i Arendal ville jeg si: Gjør det dere kan. Skaff ressurser til en kartlegging - slik at verden skjønner at vi tar dette på alvor. Det skaper tillit.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Feiret Eid med bønn og kake i Kristiansand 01:53
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 1,43 kr
Dyrest kl. 20 1,54 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,9 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %