Arbeidsledige polakker lokkes hjem

Arbeidsledigheten blant polakker i bygg- og anleggsbransjen i Norge bare øker. NAV i Aust-Agder skal nå hjelpe arbeidsledige polakker å finne arbeid, blant annet i deres eget hjemland.

Arbeidsledigheten blant polakker i bygg- og anleggsbransjen bare øker. NAV i Aust-Agder skal nå hjelpe arbeidsledige polakker å finne arbeid, blant annet i deres eget hjemland.

30 år gamle Dawid Thomasz Knotik er en av mange arbeidsledige polakker i Norge. Nå vil Nav at de skal se at det også er jobbmuligheter andre steder i Europa.

30 år gamle Dawid Thomasz Knotik sitter på kafé på et kjøpesenter i Arendal midt på lyse dagen. Han er en av rundt 240 polakker i Aust-Agder som ikke har en jobb å gå til.

– Det er mørkt. Jeg vet ikke hva fremtiden vil bringe, sier han sukkende.

Stolt viser han fram gladsaken fra 2006, der han og broren blir fremstilt som suksessrike polakker i lokalavisa. Men nå er det andre tider for 30-åring. Hverken han eller broren har hatt inntekt på over 3 måneder.

– Det er en kamp å tjene nok penger til å overleve. Jeg har søkt på vanlige jobber, og jeg har brukt en del penger på å reise mange steder å snakke med folk. Men det føles håpløst, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Informasjonsmøtet med Nav

Nav Aust-Agder samlet alle arbeidsledige polakker i fylket for å hjelpe dem å finne jobb utenfor Norges grenser.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

Oppfordres til jobbleting utenfor Norge

Hilde Høynes

Direktør i Nav Aust-Agder Hilde Høynes

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK
Eli Skaug Syvertsen

Eli Skaug Syvertsen jobber som rådgiver i Nav Eures

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

Dagen etter sitter Dawid på bakerste rad i Nav sine lokaler i Arendal. Her får han informasjon om mulighetene for jobb i hjemlandet. NAV har nemlig samlet alle arbeidsledige polakker i fylket for å hjelpe dem å finne jobb. Men ikke nødvendigvis i Norge.

– Det er viktig å tenke andre land enn Norge. Man må tenke Europa også. Hvis de går lenge arbeidsledig her i Norge, må vi vise dem andre muligheter andre steder, sier direktør i Nav Aust-Agder Hilde Høynes til NRK.no.

– Vi får bare vite halve sannheten

Men det er vanskelig for de polske arbeidsledige å se at det vil lønne seg å reise til Polen. Arbeidsledigheten er ti prosent høyere enn i Norge, og dagpenger fra Nav utgjør en større sum enn en polsk minstelønn.

– De prøver bare å overbevise oss om at det er skjedd en forandring i Polen, men disse gutta vil ikke tro på det. Vi får bare vite halve sannheten, sier Dawid.

– Så du tror ikke på arbeid i Polen nå?

– Nei, det er håpløst, svarer han.

– Det viktigste er at man er i jobb

Eli Skaug Syvertsen jobber som rådgiver i Nav Eures som står for European Employment Services. Det er et samarbeid mellom EU/EØS-landene og Sveits.

Samarbeidet skal fremme fri bevegelighet av arbeidskraft innenfor EU/EØS-området. Skaug Syvertsen

– Vi ønsker jo polske og andre arbeidssøkere fra resten av Europa som er kvalifiserte. Vi har behov for arbeidskraft. Men det viktigste er jo at man er i jobb og for de vi ikke har jobb til må vi se hva slags muligheter som finnes i Europa eller Polen, sier hun.

Ikke overbevist

Men Dawid er ikke overbevist. Han vil heller vente på bedre tider i Norge enn å dra ut å finne arbeid i et annet europeisk land.

– Det er helt sikkert. Jeg har kjøp et hus her, og har akkurat begynt min fremtid i Norge, avslutter han.