NRK Meny
Normal

Arbeidsledige ingeniører i Agder får raskt jobb

Mange arbeidsledige ingeniører i Agder får jobb så raskt at de ikke kommer inn i NAVs statistikker.

SLEIPNER SLEIPNER

Mange arbeidsledige ingeniører får ny jobb allerede i oppsigelsestiden.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Det er nå 597 arbeidsledige ingeniører i agderfylkene. Samtidig er det flere titalls ledige ingeniørjobber i landsdelen.

Avdelingsdirektør i NAV Vest-Agder Per Lund sier det er et paradoks.

– Det ser ut til at det er lettere å få slike stillinger besatt fordi det er flere søkere enn tidligere, sier Lund.

Antall arbeidsledige ingeniører har mer en fordoblet seg i Agder på et år.

Per Lund, NAV

– Det ser ut til at de får seg jobb, sier NAVs Per Lund om de mange ingeniørene som har mistet jobben den siste tiden.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Men gjennomstrømmingen innen denne yrkesgruppen er så stor at bare 81 av Vest-Agders 375 arbeidsledige ingeniører i januar i år har vært ledige seks måneder eller lenger.

– Det ser ut til at de får seg jobb og det er bra. De kommer ikke over på ledighetsstatistikken hos oss i NAV, fordi de får seg jobb i oppsigelsestiden sin. Det er positivt, sier Lund.

Etterlyser bedre tilbud

Maya Twedt Berli, som er regionsjef for fagorganisasjonen NITO i Vest-Agder mener mye av dette kan skyldes for dårlig tilbud fra NAV.

– Det er en personlig nedtur å miste jobben. Noen opplever at NAV ikke har noe vesentlig å bidra med, og da har de latt være å melde seg som arbeidssøkere. Da er det bedre å finne en løsning selv, sier Berli.

Hun viser til at mange får tilbud om jobb som innebærer at de må flytte lang.

– Det er klart at NAV har hatt et ganske rigid regelverk. Vi har sett horrible historier der folk har fått tilbud om å jobbe med ting som er helt urealistisk i forhold til kompetansen, sier hun videre.

– Høres rart ut

Per Lund i NAV synes dette høres rart ut, og sier at han aldri opplevd et så stort gap mellom det de blir tilbudt, og det de kan.

– Nå er det ikke vi som lager jobber til folk. Mange innen oljeindustrien har et fagbrev i et annet yrke, som snekker for eksempel, og kan få brukt det i en ny jobb, sier Lund.

Han sier også at mange går til relevante jobber, spesielt de som er villige til å flytte på seg.

Mange ingeniører har fått jobb i andre bransjer. Noen jobber i butikk eller bensinstasjon, mens andre har blitt lærere eller tatt jobb i helsevesenet.