NRK Meny
Normal

Aquarama dyrest i landet

Aquarama er blant landets dyreste svømmehaller å besøke. Svømmelystne kristiansandere reagerer på prisnivået og mener kommunen har sviktet folk flest.

Aquarama

Kristiansand kommune er blant eierne av Aquarama.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

Svømmehallen i Aquarama i Kristiansand er dyrest i landet. Prisene for å bade i helgene ligger godt over landsgjennomsnittet. Det viser en sammenlikning NRK Sørlandet har gjort på prisen for en voksen og ett barn.

345 kroner er prisen for ett barn og en voksen. Det er 100 kroner dyrere enn liknende steder i resten av landet. Småbarnsfamilier kritiske til prisnivået.

– For dyrt for vanlige folk

Alenemor Elisabeth Dalen var i dag for første gang innenfor dørene i Aquarama. Tidligere var hun og hennes tre barn hyppige gjester i den gamle svømmehallen. Nå er prisen blitt for høy.

– Før var det et kommunalt tilbud som jeg hadde råd til å benytte meg av flere ganger i måneden, men som jeg nå ikke kan. Jeg føler kommunen har fratatt oss vanlige folk et tilbud innen svømming, sier Dalen.

Flere tusen for familien

Selv har Dalen fått anbefaling av legen om å svømme på grunn av muskelproblemer, og hun mener mange som av helsemessige årsaker har behov for å kunne bevege seg i vann – nå føler seg ekskludert.

– Jeg vet mange andre har fått det rådet. Og funksjonshemmede som ikke kan bevege seg fritt andre steder enn i svømmebasseng, står på lange ventelister på sykehuset sitt svømmeanlegg. Det er trist at det har blitt sånn.

– Også for mine jenter er det trist av vi ikke kan bedrive den aktiviteten på det jevne slik vi pleide å gjøre. Det er et tap for oss, sier Dalen.

For å få lavest mulig pris i Aquarama må man bli medlem. Ett års medlemskap for Elisabeth Dalen og hennes tre barn vil koste 10.800 kroner med studentrabatt.

Mener politikerne har sviktet

Politikerne har sviktet, sier seksjonsoverlege ved Sørlandet sykehus sin avdeling for rehabilitering av barn, Kathinka Aslaksen. Hun har engasjert seg i saken og kritisert prisene på Aquarama.

Kathinka Aslaksen

Overlege Kathinka Aslaksen mener politikerne har sviktet kristiansanderne og spesielt barn av familier med lav inntekt.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK
Jørgen Kristiansen

Kristiansand kommune er deleier i Aquarama. Jørgen Kristiansen mener prisene isolert sett er høye, men at tilbudet er unikt bra i Kristiansand.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

– Jeg tenker at Kristiansand på en måte har sviktet sin befolkning når det gjelder å ha et lavterskeltilbud for å kunne være i bassenget og kunne ta med seg barn og hygge seg i helgene. Det vitner om at politikerne rett og slett har sviktet befolkningen og ikke tatt hensyn til det viktige folkehelseperspektivet som ligger i det å ha et kommunalt bad.

Uenige om folkehelsa

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) avviser at kommunen er dårlig på folkehelse.

– Jeg synes prisnivået på Aquarama isolert sett kanskje er i høyeste laget, men samtidig så er det landets beste anlegg for svømming og stuping og i tillegg har du badelandsdelen av det. Det er utrolig høy kvalitet på anlegget.

– Men jeg kjøper ikke en argumentasjon om at Kristiansand er dårlig på folkehelse. Ni av ti barn og unge mellom 6–18 år er medlem av et idrettslag, vi har landets beste dekning på idrettsanlegg per innbygger og det er gratis å bruke de aller fleste anleggene, sier Kristiansen.

Men Kathinka Aslaksen kjøper heller ikke Kristiansens argument. Hun sier Kristiansand har mistet folkebadet som skal være et lavterskeltilbud for folk flest.

– Jeg synes ikke dette er noe argument for å ha et folkehelsebad som driver på ren butikkpraksis. For eksempel skrus prisene opp i helgene og i ferier når barn og familier mest av alt ønsker å bruke et slikt tilbud. Det synes jeg ikke harmonerer med folkehelsetankegangen, sier Aslaksen.

Rammer fattige barn

Hun er spesielt bekymret for barn som kommer fra familier med lav inntekt.

– Prisnivået i Aquarama er spesielt viktig for lavinntektsfamilier. Barn som har problemer med overvekt kommer oftest fra lavinntektsfamilier, og de samme barna er spesielt glad i gå i svømmehall og bade fordi de ofte kommer til kort på andre idrettsarenaer.

– Jeg synes det er litt sjofelt å gjøre tilbudet dårligere for disse barna, sier Aslaksen.