Hopp til innhold

Åpnet gigantisk damanlegg i Setesdal

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) åpnet i dag det gigantiske damanlegget ved Sarvsfossen i Bykle. Selve demningen er 50 meter høy og 150 meter bred.

Tord Lien åpnet dam Sarvsfossen

Olje- og energiminister Tord Lien (nr. 3 fra venstre) åpnet det nye damanlegget i Setesdal.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Brokke-utbyggingen øverst i Setesdal er et stort prosjekt i nyere norsk målestokk.

Demningen er satt sammen av 128 store betongklosser.

I dag ble anlegget åpnet og på plass var ledelse og deler av styrene i Agder Energi og Skagerak Energi pluss cirka 60 andre inviterte gjester.

Hele det store damanlegget Brokke Nord-Sør omfatter byggingen av en ny dam, flere tunneler og et nytt kraftverk i Bykle og Valle kommuner i Aust-Agder.

Utbyggingen vil øke kraftproduksjonen i Otravassdraget med 175 GWh noe som tilsvarer strømforbruket til rundt 9000 eneboliger.

Vi skal til Bykle for å være med på den høytidelige åpningen av et gigantisk damanlegg. Olje- og energiministeren mener at dette er en viktig utbygging for å sikre kraftforsyningen for folk i hele Norge.

Gigantanlegg

Prosjektet er først i rekken av større vannkraftprosjekter i Norge etter at elsertifikatordningen ble innført.

Rundt 20 kilometer tunneler og ni bekkeinntak skal sørge for at mer vann finner veien til turbinene i de eksisterende kraftverkene Brokke og Hekni.

I tillegg står et nytt kraftverk klart på Skarg i østenden av Botsvatn.

For å øke trykket og produksjonen i Skarg kraftverk er det bygget en demning i Sarvsjuvet.

Demningen her er 50 meter høy og 150 meter bred og vil heve vannstanden med 40 meter, ifølge Agder Energi.

På toppen av demningen er det en bru med bilvei og brua skal ha infrastruktur for fiber, strøm, vann og avløp, slik at det legges til rette for fremtidig utbygging i området som nå blir gjort tilgjengelig.

– En stor dag

Tom Nysted

Konserndirektør Tom Nysted tror utbyggingen på sikt vil være god butikk for Agder Energi.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Konserndirektør Tom Nysted i Agder Energi er meget godt fornøyd med at anlegget nå offisielt er åpnet.

– Vi synes det er en stor dag å kunne åpne denne dammen og kraftverket her oppe i Brokke Nord-Sør, sier Nysted.

Olje- og energiminister Tord Lien roste det nye anlegget og Nysted mener dette varsler en ny tid for satsing på fornybar energi her i landet.

– Jeg synes dette varsler om en ny tid for fornybar energi og vi ser at fornybar energi blir viktigere og viktigere for Norge. Og det er det jeg trekker ut av det statsråden sa i dag, sier Nysted.

– Prosjektet har kostet cirka 900 millioner kroner. Er det verdt pengene og investeringen?

– Ja, det koster mye penger, men det er vel investerte penger for våre barn og barnebarn og for fremtiden til Norge, sier konserndirektør Nysted.

– Hvor god butikk blir dette for Agder Energi?

– På lang sikt vil dette være god butikk. Det er et marginalt prosjekt og det har tatt 28 år før vi har bestemt oss. Vi har regnet både oppover og nedover og når vi har gått til det skritt å investere, så er det for fremtiden og at det på sikt vil bli god økonomi av dette, sier Nysted.

– En viktig utbygging

Tord Lien

Olje- og energiminister Tord Lien sier utbyggingen i Setesdal bidrar til en mer miljøvennlig energiforsyning i Europa.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Olje- og energiminister Tord Lien sier til NRK at dette er en viktig utbygging for å sikre kraftforsyningen for folk i hele Norge.

– Her har man gjort en kjempejobb med å få på plass et prosjekt som betyr veldig mye både for verdiskapningen her i Setesdal, for forsyningssikkerheten for alle folk i Norge og som også bidrar til en grønnere og mer klimavennlig energiforsyning i Norge og Europa. Så dette fortjener de å få skryt for, sier Lien.

Olje- og energiministeren ønsker seg flere lignende prosjekter i Norge i fremtiden.

– Ja, dette bør det komme mer av. Vi bør generelt bygge ut mer fornybar energi i Norge. Både for å bidra til verdiskapning i norske distrikter og for å bidra til at norsk og europeisk energiforsyning blir mer fornybar og slipper ut mindre klimagasser, sier Lien.

– Slike store kraftanlegg gjør store inngrep i naturen. Hva tenker du om det?

– Å bygge slike kraftsystemer kan man ikke gjøre uten at også andre hensyn må vike noen ganger. Samtidig har vi en konsesjonsprosess i Norge som ivaretar både friluftshensyn og biologisk mangfold, sier Lien.

Se video fra sluttfasen av byggingen:

Det er kalt verdens største lego-byggesett, og blir Setesdals nye turistattraksjon. Sarvsfossen dam i Bykle består av 128 betongklosser. Nå skal vannet fylles i

Siste nytt fra NRK Sørlandet

19-åringen fra Gjerstad skulle bare hjem – møtte en kenguru langs veien

n9oU6LhHxh0

Vann meisterligaen føre rekordpublikum: – Feiringa blir nok tøffare enn kampen