NRK Meny
Normal

Tilbyr amatører billig leie

Konserthuset Kilden i Kristiansand går nye veier for å nå alle grupper. Bygget skal nemlig ha en egen sal for amatører.

Kilden

Kilden blir scene både for amatører og profesjonelle.

Foto: Leif Dalen / NRK

Ernst Aukland

Aukland sier bystyret bestemte før byggestart at Kilden skulle ha rom for flere enn bare de profesjonelle.

Foto: Sundsdal, Svein / NRK

– Dette er et hus som alle skal kunne bruke. Det er hovedprinsippet. Den som bruker rommet skal være med å betale strøm, infrastruktur osv - som er det helt normale. Det sier daglig leder for byggeprosjektet Kilden, Ernst Aukland.

– Et lavterskeltilbud

Amatører sliter generelt med høye husleier i Norges store kulturbygg, men i Kilden skal de altså bare betale for strøm og nødvendige utgifter i Multisalen, når det toppmoderne og avanserte teater og konserthuset åpner dørene i 2012.

– Det skal være et lavterskeltilbud for alle amatører og frivillige grupper i regionen, sier Aukland.

I KIiden blir nå en ny sal satt av kun til amatører. Når bygget står ferdig bygd om et halvt år skal Agder teater, Kristiansand symfoniorkester og Opera Sør bo og fremføre i et bygg til over halvannen milliard kroner.

Rock og symfoni vegg i vegg

I tillegg til konsert og teatersaler blir det en egen flerbruks-sal - med det beste innen akustikk og med plass til 230 tilhørere sittende i amfi, og flere hvis de står.

– Det er en sal som akustisk er meget god. Den skal bl.a. brukes av symfoniorkesteret som prøvesal slik at akustikken som er planlagt her er av ypperste klasse, sier Aukland.

Og salen står på gummi, som skjermer lyden til naborommene.

– Rommet er så lydisolert at det kan foregå en symfoni-oppsetning i konsertsalen ved siden av samtidig som det holdes rockekonsert i flerbruks-salen, sier Aukland.

Høye leiepriser normalt

Slik er det slett ikke alle steder. Problemet nå er at leia i store norske kultur- og konserthus varierer mye og er ofte fryktelig dyr. Dermed makter ikke amatørene å besøke de store praktbyggene for kultur, - og publikum går glipp av de.

Olavshallen i Trondheim er blant dem som tar lik pris av alle. Mens i Grieghallen i Bergen betaler kommunen for at amatører skal slippe til rimelig. Den norske Opera har gitt en svært lav leie til dem som vil øve der, men øker fra nyttår prisene med en tredel.