NRK Meny
Normal

Åpne barnehager kan forsvinne

Flere av de åpne barnehagene i Kristiansand kan forsvinne innen kort tid.

Video c73d4169-3e2b-47f3-9c56-743e19b08eca.jpg

Mange av de åpne barnehagene i Kristiansand kan få økonomiske problemer og bli lagt ned, dersom barnehagene blir lønnet etter hvor mange barn de har i snitt (Arkiv).

Foto: Nyhetsspiller

Grunnen er at kommunen vil begynne å lønne barnehagene for gjennomsnittlig antall barn i uka, i stedet for at ukas toppdag blir gjeldende.

Michelle Wehus ved åpen barnehage på Grim, frykter nedleggelser.

– Vi frykter det. Det betyr veldig mye for veldig mange her. Tidligere talte vi den best besøkte dagen, nå er det snittet. På Tinnheia var vi 16 her i går, en annen dag har vi kanskje åtte, og så er vi 17 igjen. Sånn går det i bølgedaler, og sånn har det alltid vært i åpne barnehager, sier Wehus.

Kan miste tilbudet

En åpen barnehage er en «drop in-barnehage» hvor en voksen person må være sammen med barnet. Flere foreldre reagerer på at barnehagen de bruker kan bli lagt ned.

– Jeg kommer hit med datteren min, som får leke med andre barn og bli kjent med andre barn. Det er så trist hvis de stenger. Datteren min fikk ikke plass i den vanlige barnehagen, så vi må gå her, sier Dima Johnes.

– Det betyr at jeg kommer meg ut og kan være sosial sammen med barnet mitt, som er for liten til å gå i barnehagen og ikke har et barnehagetilbud.

– Hvordan vil det oppleves om tilbudet forsvinner?

Arild Rekve

Oppvekstdirektør Arild Rekve mener de åpne barnehagene ikke kan få penger ut fra toppdagene sine.

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

– Jeg blir veldig innesittende og kommer meg lite ut, og dermed mister både jeg om min sønn et godt alternativ, sier Nancy Teigen.

Mest rettferdig

Oppvekstdirektør Arild Rekve i Kristiansand mener det er mer rettferdig, både overfor brukerne og de ansatte, om man teller gjennomsnittet i stedet for enkelte toppdager.

– Det viktige for oss er at vi fordeler de midlene vi har så rettferdig som mulig.

– Er det grunn til å tro at åpne barnehager i Kristiansand blir nedlagt som følge av dette?

– Det sier seg selv at dersom de ikke har barn, så får de heller ikke finansiering, og da blir de nedlagt, sier Rekve.