NRK Meny
Normal

Åpent kvinnemøte: Èn kvinne møtte opp

De kvinnelige politikerne i Gjerstad kommune ville ha flere kvinnelige kolleger. De arrangerte derfor et åpent kvinnemøte, men med dårlig oppmøte.

Inger Løite - Varaordfører Gjerstad

Varaordfører i Gjerstad Inger Løite fikk seg en overraskelse da kun en kvinne møtte opp på åpent kvinnemøte i bygden.

Foto: Svein Sundsdal/NRK Sørlandet

– Det møtte opp kun en kvinne, sier varaordfører i Gjerstad kommune i Aust-Agder Inger Løite.

Løite visste at det var vanskelig å få kvinner interessert i politikk i bygda, men så vanskelig trodde hun ikke det skulle bli. På tross av oppmøtet gir hun ikke opp.

Mer spenstig

Varaordføreren har i ettertid tenkt at møte kanskje burde endre litt form for å

Det skjer ikke over natten at kvinner blir interessert i kommunepolitikk.

Varaordfører Inger Løite (Ap)

trekke til seg flere.

– Vi tror noe av grunnen til at kun en møtte opp, kan ha noe med at det var et veldig uformelt og uforpliktende møte det var snakk om, sier Løite.

De vil prøve å nå ut til kvinnene på nytt, men da på en annen måte.

– Neste gang må ha vi ha litt flere rammer rundt møteformen, kanskje gjøre noe artig eller mer spenstig slik at flere tar turen. En mulighet kan være å oppsøke kvinnene der de er, sier Løite.

Vil gjøre kvinner nysgjerrige

– Formålet var å se om vi kunne gjøre noen damer i bygda nysgjerrige på politikk. Da ville vi invitere til et uformelt og åpent tverrpolitisk møte der syv kommunestyrekvinner var med, sier Løite.

Hun mener at kvinner må skjønne at politikken er stedet for å påvirke.

– Jeg skjønner at det er mange som har det hektisk i hverdagen, men det handler om en bevisstgjøring på at om man vil være med å forme bygden så er kommunepolitikken et av de viktigste stedene å gjøre nettopp dette, sier hun.

Den ene kvinnen

– Vi hadde ikke noen forhåpninger om at det ville være kø for å komme inn, men vi hadde håpet at flere enn kun en kvinne ville møte opp, sier den kvinnelige varaordføreren.

Hun forklarer at det var en det skjedde en del i bygda den kvelden og at det var derfor mange ikke kunne komme. Hun synes likevel oppmøtet var for dårlig.

Den ene kvinnen som derimot møtte opp, ble tatt godt imot.

– Hun som kom fikk en god innføring av oss syv som var der, og jeg tror vi vil se mer til henne fremover, sier Løite.

Hun understreker at de ikke gir opp kampen om kvinnene.

– Vi skjønner at dette må det jobbes mer med. Det skjer ikke over natten at kvinner blir interessert i kommunepolitikk, sier Løite.