NRK Meny
Normal

Åpen og ærlig fra Åmli

Bjørn Aslaksen fra Åmli vil at sangene hans skal være ærlige, enkle og ekte.

Bjørn Aslaksen

På sin nye plate hyller Bjørn Aslaksen blant andre sin far.

Foto: Johnny Vaet Nordskog

På SørlandsScenen innrømmer han også at han har en del felles forbilder med sin mer berømte nevø Jonas, med artistnavnet Alaska.

Aslaksenfamilien i Åmli har sterke musikalske gener. Bjørn Aslaksen kommer nå med sin sjuende plate, men mener han denne gangen byr på mer av seg selv enn før.

Jubilerer med plate

I likhet med nevøen Jonas liker han å uttrykke seg på engelsk, og trekker gjerne fram Bob Dylan og Johnny Cash som forbilder.

– Dylan var en sentral figur for meg i min musikalske leting, og det jeg spiller kan vel kalles visepreget, litt countryaktig popmusikk, sier Bjørn Aslaksen, som nå har rundet 50 år og gitt seg selv en ny plateinnspilling i presang. Med på plata er blant andre trommeslager Thomas Aslaksen, bror til Jonas.

Sanger til pappa og avdød kamerat

På sin nye plate hyller Bjørn Aslaksen også sin far. Som i tillegg til å spille klarinett fulgte unge Bjørn over hele Sørlandet og Østlandet da han drev med skihopping som liten. ”Skijumper” heter den visa. Plata har han kalt ”Silent friend”.

– Tittelsporet er om en god barndomsvenn i oppveksten på Nelaug, som ikke klarte problemene og de mørke tankene, og tok sitt eget liv, forteller han. Aslaksen hedrer minnet om den gode vennen.

Bjørn Aslaksen

50-åringen fra Åmli, som nå bor på Fevik, understreker at han ikke er redd for å by på seg selv i sangene sine.

Foto: Johnny Vaet Nordskog

To til kona

Også hans egen kone får sine viser. To kjærlighetssanger på plata er tilegnet henne.

– I tidligere produksjoner har vi jobbet i timevis for at alt skal være så rent og bra i lydbildet som mulig. Nå har jeg tenkt at det viktigste er å få frem en ekte følelse, sier Aslaksen, som understreker at det er viktig å bli trodd på når en synger.

– Det skal være enkelt og ekte, understreker han.

Gitaren er blitt viktig

For førte gang på sine plater spiller Aslaksen også gitar selv. Nå trives han godt med den rundt halsen på spillejobber.

– Dessuten har jeg øvd ganske mye i arbeidet med denne plata. Og jeg har oppdaget at du blir bedre av å øve, flirer han.

Gode fortellinger

50-åringen fra Åmli, som nå bor på Fevik, understreker at han ikke er redd for å by på seg selv i sangene sine. Det er viktig for ham å formidle gode fortellinger, derfor blir tekstene ofte lange og ordrike. Han forteller at han skriver historier som gjerne vinner seg over tid og som kan gi ulike tolkninger.

– Jeg henter historier både fra eget liv og fra Bibelen, der jeg leter etter allmenngyldige sannheter, sier Bjørn Aslaksen som entrer SørlandsScenen onsdag i halvfemtida.

Musikksnakk

Torsdag ettermiddag er det Bjørn Aslaksens plate "Silent friend" musikkanmelder Øyvind Nyvoll skal vurdere og plassere på skalaen fra en til ti.

Hør SørlandsScenen når det passe deg her.