Ap flørter med Demokratene: – Virker desperat, mener professor

I et forsøk på å kapre ordførersetet for første gang på 72 år er Aps ordførerkandidat i Kristiansand åpen for et valgteknisk samarbeid med Demokratene. – Helt uaktuelt, mener partikollega Trond Blattmann.

Jan Oddvar Skisland

ÅPNER FOR SAMARBEID: – Vi står langt fra hverandre i flere saker, men dette er ikke det det handler om, sier ordførerkandidat i Kristiansand, Jan Oddvar Skisland (Ap).

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Arbeiderpartiet har ikke hatt ordførersetet i den tradisjonelt sett borgerlige byen Kristiansand siden 1940-tallet. Til høstens kommunevalg er deler av lokallaget forberedt på å inngå et uortodoks samarbeid med Demokratene for å få til nettopp dette.

I Demokratenes partiprogram fremheves det at «Demokratene vil stoppe migrasjonen fra islamske kulturer».

Jan Oddvar Skisland, Aps ordførerkandidat i Kristiansand, mener utspillet hans i gårsdagens Klassekampen om et samarbeid med Demokratene, er tatt ut av proporsjoner.

– Jeg har kun signalisert at det er dumt å lukke døren for et valgteknisk samarbeid med Demokratene hvis et samarbeid kan øke Arbeiderpartiets innflytelse, sier ordførerkandidaten.

Jan Oddvar Skisland

SAMARBEIDSVILLIG: Jan Oddvar Skisland (bildet), ordførerkandidat for Kristiansand Ap, holder døren åpen for Demokratene. – Usannsynlig at to motpoler skal arbeide sammen, mener Dag Ingvar Jacobsen, professor i statsvitenskap og ledelsesfag ved Universitet i Agder.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Kun en hypotetisk situasjon

Leder av Demokratene i Kristiansand, Vidar Kleppe, ble kastet ut av Fremskrittspartiet i 2001, for så å etablere Demokratene i Kristiansand i 2002. Den siste tiden har det strengt verdikonservative partiet fått en oppslutning på 7,6% i Sørlandsbyen.

– Dette samarbeidet er bare et potensielt scenario hvis Demokratene havner i vippeposisjon. Vårt mål er et rødgrønt flertall, bekrefter Skisland.

Men nå kan dette ende med at Demokratene faktisk havner i vippeposisjon?

– Vi lukker ingen dører nå, men vi snakker ikke om en politisk plattform, men hva som må til for å skaffe et styringsdyktig flertall rent valgteknisk.

Kleppe som varaordfører?

Vidar Kleppe (D) er åpen for et samarbeid med Arbeiderpartiet.

– Vi vil snakke med alle. Jeg har samarbeidet godt med Skisland før – og med den oppslutningen vi nå har fått, er det klart at vi må gå flere runder med forskjellige partier for å få endret politisk kurs i Kristiansand på best måte, sier Kleppe.

Vil du kreve å bli varaordfører hvis et samarbeid blir reelt?

– Vi må ta ting i tur og orden. Vi krever ingen ting som helst, bare respekt for våre velgere.

Vidar Kleppe

POSITIV: Vidar Kleppe i Demokratene er åpen for et samarbeid med Arbeiderpartiet.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Helt uaktuelt

Innad i Kristiansand Arbeiderparti møter et potensielt samarbeid med Demokratene stor motstand fra enkelte.

– Helt uaktuelt, svarer Trond Blattmann kontant.

– Selv et såkalt valgteknisk samarbeid?

– Det tror jeg er helt uaktuelt. Vi står så langt unna Demokratenes politikk at jeg ser det som helt uaktuelt å samarbeide med dem.

– Deler flere din mening?

– Jeg har aldri opplevd at noen i Kristiansand har noen andre meninger enn at dette er uaktuelt.

Trond Blattmann

STERKT KRITISK: lokalpolitiker Trond Blattmann har over hodet ingen intensjoner om å inngå et samarbeid med Demokratene på noen som helst måte.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Lukker ikke døren for Demokratene

I motsetning til Blattmann er enkelte positive til å holde døren åpen for Demokratene.

– Vi skal ikke samarbeide med Demokratene, men dette er et potensielt valgteknisk samarbeid som skal forhandles om etter valget, sier stortingsrepresentant for Vest-Agder Ap, Kari Henriksen.

– Vi ønsker å ha ordføreren i byen for første gang på flere tiår, og derfor er det en viktig forutsetning å ha en ordfører som har god samarbeidsevne for å lykkes, mener Henriksen.

Kari Henriksen (AP) under interpellasjonen om oppfølging av Gjørv-kommisjonens anbefalinger.

ÅPEN: Kari Henriksen, stortingsrepresentant for Vest-Agder Ap, er åpen for et valgteknisk samarbeid.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Virker desperat

De rekordlave målingene til Arbeiderpartiet på landsbasis, men også lokalt, er årsaken til utspillet, mener Dag Ingvar Jacobsen, professor i statsvitenskap og ledelsesfag ved Universitet i Agder.

– Her virker det som det er om å gjøre å kapre en posisjon, noe som gjør dem villige til å samarbeid i alle retninger, sier Jacobsen.

Måten Arbeiderpartiet formulerer seg på, er ifølge Jacobsen dristig for partiets tillit.

– De formulerer seg veldig rundt ved å si at de ikke lukker dører, men det er ikke tvil om at den jevne Ap-velgeren klør seg i hodet og lurer på hva partiet egentlig holder på med. Dette kan fort ende med at de velger å stemme på et helt annet parti til høsten, mener Jacobsen.

Er de desperate?

– Ja, de virker desperate når de går til så ytterliggående tiltak for å prøve å få ordførersetet.

Dag Ingvar Jacobsen

FORUNDRET: – Forslaget om et samarbeid med Demokratene kommer til å være kontroversielt langt inn i Arbeiderpartiet, mener Dag Ingvar Jacobsen, professor i statsvitenskap og ledelsesfag ved Universitet i Agder.

Foto: Svein Sundsdal / NRK