Hopp til innhold

Ap-politiker beklager at han kalte Listhaug «rasistkjerring»

Ap-politiker Gjermund Orrego Bjørndahl hevdet at han ikke angret på at han kalte Frp-politiker Sylvi Listhaug for en «jævla rasistkjerring» i et Facebook-innlegg. Nå beklager han ordbruken.

Gjermund Orrego Bjørndahl

– Jeg innser at jeg har gått over en strek, og når et medlem av et parti med fremskutte posisjoner går over streken, er det naturlig at en får en korreksjon fra partiet, sier Gjermund Orrego Bjørndahl.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

– Jeg har i dag beklaget at jeg brukte de ordene mot Sylvi Listhaug. Slike ord bidrar ikke til konstruktiv debatt. Det var rett og slett et innfall av frustrasjon i forhold til det jeg oppfatter som negativ propaganda, men det burde forekommet med andre ord, sier Bjørndahl.

Bjørndahl kommenterte «jævla rasistkjerring» på Facebook lørdag, etter at innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug kommenterte eget innlegg.

Sylvi Listhaug

Det var denne uttalelsen som fikk Bjørndahl til å reagere.

Foto: Skjermdump / FACEBOOK

Bjørndahl sitter i bystyret i Arendal for Arbeiderpartiet, og er leder for byens oppvekstkomité, samt fylkesleder i Skolenes landsforbund. Utspillet har derfor ikke gått ubemerket hen.

– Det har vært mange negative reaksjoner, men det har også vært folk som støtter at jeg tar til motmæle mot hennes retorikk og politikk.

– Alvorlig

Fylkesleder i Ap Aust-Agder Jon-Rolf Næss sier at han skal ha en runde med partiledelsen og eget fylkesparti om hvilke sanksjoner utspillet kan få.

Bjørndahl kan eksempelvis få en irettesettelse eller skriftlig advarsel.

– Det er både trist og beklagelig at han bruker slik retorikk. Det er ikke slik man skal ha en politisk debatt fra vårt ståsted. Det har kommet veldig mange negative reaksjoner fra fjærn og nær, og når det heller ikke dagen etter var noen tegn til å beklage, så syns jeg det er krevende, sa Næss til NRK tidligere i dag.

Jon Rolf Næss

Fylkesleder i Ap Aust-Agder Jon-Rolf Næss syns ikke det gjør saken noe bedre at Bjørndahl ikke har vist tegn til anger før nå.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Fylkeslederen understreker at politikere alltid skal opptre respektfullt.

– Jeg vil ha en akseptabel språkbruk som viser stor grad av saklighet og respekt for politiske motstandere, selv om en er veldig uenig politisk og ikke har noe sans for personen heller.

– Kan han bli fratatt verv?

– Det er opp til Arendals-partiet å avgjøre.

Bjørndahl er enig med fylkeslederen.

– Det er klart at han som leder av fylkespartiet ikke kan gå god for den type uttalelser. Jeg tenkte ikke at jeg uttalte meg på vegne av Arbeiderpartiet, men de får diskutere hva som er en fornuftig reaksjon, sier Bjørndahl.

– Uakseptabelt

Partisekretær i Ap Kjersti Stenseng reagerer sterkt.

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng som er partisekretær i Ap sentralt påpeker at slike utspill ikke hører hjemme i politikken.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Det er helt uakseptabelt og hører på ingen måte i det hjemme i det politiske ordskiftet. Vi skal diskutere politikk og uenighet og gjerne konfrontere hardt, men ikke bruke personkarakteristikker og den type usakligheter, sier Stenseng.

Stenseng påpeker at det først og fremst er fylkespartiet som må stå for en oppfølging.

– Jeg har hatt en prat med han og han har beklaget, og det er jeg glad for at han har gjort. Fra min side er det viktigst å reagere, og vise tydelig at vi ikke fører politisk debatt på den måten i Arbeiderpartiet. De reglene gjelder også i sosiale medier, avslutter hun.

NRK Sørlandet
Spiller nå
Gaute Heivoll aktuell med ny diktsamling 00:42
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 0,57 kr
Dyrest kl. 19 0,59 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,2 kr 25 min.
  • Dusje 2,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,3 kr En vask
  • Varmeovn 0,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Aug 2022 – aug 2023
    + 9 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %