Hopp til innhold

Ap foreslår å bygge fengsel

Arbeiderpartiet legger i dag fram forslag om å bygge et nytt fengsel i Agder.

Fengsel

Norge mangler soningsplasser og det er ønske om nytt storfengsel på Sørlandet. Flere sørlandskommuner kjemper om å få det nye storfengselet.

Foto: Wirsching, Anne / Anne Wirsching/NRK

Regjeringen har lagt planene om et nytt fengsel på vent, men Arbeiderpartiet vil ha fortgang på prosessen og legger på fram forslaget på Stortinget i dag.

– Må tas på alvor

Kari Henriksen

Stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap).

Foto: Nina Kristiin Vraa

– Jeg forventer at de virkelig tar dette på alvor og ser på mulighetene, sier Kari Henriksen (Ap).

Hun synes det er underlig at regjering sier de er opptatt av handlekraft samtidig som de venter med å bygge nytt fengsel.

– Høyres Erna Solberg har sagt at den nye regjeringen skal ta imot alle nye forslag fra Stortinget med åpne armer, sier Henriksen.

I tillegg foreslår hun å lage en behovsplan for fengselsplasser i resten av landet.

I juni 2006 var soningskøen på sitt høyeste, med 2.800 domfelte som ventet på å sone fengselsstraffen sin. I september i fjor opplyste Justis- og beredskapsdepartementet at rundt 1.200 personer stod i soningskø.

Fikk mye kjeft

Hun minner om at den forrige regjeringen fikk mye kritikk fra opposisjonen for ikke å bygge fengsel, og at Høyre og Fremskrittspartiet nå har muligheten til å gjøre det de selv har etterlyst:

– Hvis de nå ikke går inn for dette forslaget, er det mange lokalpolitikere i Høyre og Frp som vil bli anklaget for løftebrudd i sine fylker.

Kari Henriksen sitter i justiskomiteen på Stortinget.

Siste nytt fra NRK Sørlandet