NRK Meny
Normal

Anker ikke bildrapsdom

En mann i 30-årene fra Kristiansand, som i Jæren tingrett er dømt for uaktsomt bildrap, kommer ikke til å anke dommen. Under en forbikjøring kolliderte han med en motorsyklist som kom i svært høy hastighet.

En motorsyklist omkom i en ulykke på E39 ved Skurve

Føreren av motorsykkelen omkom momentant i ulykken som skjedde sør for Ålgård 20. september 2013.

Foto: Ronny Hjertås

– Min klient kommer ikke til å anke dommen ettersom det er dårlige utsikter til et annerledes utfall, sier advokat Ivar Sveen.

Hvordan stiller han seg til dommen?

– Han tar det tungt. Man vil jo ikke noe slikt. Dette er en trist sak som kunne rammet hvem som helst, sier Sveen.

Ivar Sveen

Advokat Ivar Sveen.

Foto: Lars Eie / NRK

150 km/t

Kristiansanderen foretok en forbikjøring på E39 da han kolliderte med en møtende motorsykkel. Føreren av motorsykkelen, en 24 år gammel mann, omkom momentant i sammenstøtet.

Retten la til grunn at den møtende motorsykkelen kom med en fart på opp mot 150 kilometer i timen. Likevel ble bilføreren dømt for uaktsomt bildrap.

Mannen fikk seksti dagers fengsel og må betale til sammen 120.000 kroner i oppreisning til motorsyklistens foreldre.

Han mistet også førerkortet for tre år og må avlegge ny førerprøve for å kunne kjøre bil igjen.

Kolliderte under forbikjøring

Ulykken skjedde på E39 i Gjesdal i Rogaland 20. september 2013.

Mannen i 30-årene var på veg fra Kristiansand til Stavanger med kone og to små barn i bilen. Fartsgrensen på stedet var 70 kilometer i timen. Veien var tørr og sikten god.

I en venstresving legger kristiansanderen sin bil over i motsatt kjørefelt for å kjøre forbi en varebil. Ifølge ulykkesrapporten hadde mannen her en fri siktlinje på 194 meter.

Mannen oppdaget den møtende motorsykkelen og forsøkte å kjøre ut av veien på venstre side for å komme unna, men det var for sent. Motorsyklisten traff bilen og omkom momentant.

Opptrådte uaktsomt

Retten mener bilføreren ikke hadde tilstrekkelig fri sikt til å foreta forbikjøring, og dermed opptrådte klart uaktsomt.

Ifølge dommen er det ikke mulig å fastslå om ulykka kunne vært unngått, dersom motorsyklisten hadde holdt normal hastighet. Tvert imot mener retten at en kollisjon hadde vært vanskelig å unngå, selv om det møtende kjøretøyet hadde holdt en lavere hastighet.

Bilføreren erkjenner at han ikke var så oppmerksom som han burde, men mener uaktsomheten ikke er årsaken til at motorsyklisten omkom. Han har erkjent brudd på vegtrafikkloven, men ikke brudd på straffeloven, altså siktelsen om uaktsomt bildrap.

Selv om retten mener mannen opptrådte uaktsomt, mener den dette ikke var bevisst. I dommen trekkes det frem at det er forskjell på å opptre uforsvarlig fordi man ikke gjør en god nok vurdering, sammenlignet med å bevisst ta en sjanse hvor man forstår risikoen.