NRK Meny
Normal

Anker Fjord Line-saken

Styret for Kristiansand Havn har besluttet å anke tvistesaken med Fjord Line.

Color Line og Fjord Line

Color Line og Fjord Line side ved side i Kristiansand Havn (Arkivfoto).

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

– Dette er en så viktig sak for Kristiansand Havn at vi ønsker at lagmannsretten skal vurdere den, sier styreleder i Kristiansand Havn, Terje Frigstad.

Med seks mot en stemme ble det på havnestyrets styremøte tirsdag kveld bestemt at Kristiansand Havn anker saken. Bare KrFs representant stemte imot.

Terje Frigstad

Styreleder i Kristiansand Havn, Terje Frigstad.

Foto: Aud Refseth / NRK

– Dette gjør dere vel vitende om at dere tapte solid i første runde og måtte betale saksomkostningene. Hvordan ser dere på risikoen for å tape en ny sak?

– Det er umulig for meg å vurdere. Dette er finjuss. Når vi anker er det selvfølgelig fordi det er en mulighet for å vinne i lagmannsretten, sier Frigstad.

Tapte i tingretten

8. mars tapte Kristiansad Havn tvistesaken med Fjord Line i Kristiansand tingrett. Fjord Line saksøkte havna for tapte inntekter etter at rederiet ikke fikk drive en katamaranrute mellom Kristiansand og Hirtshals sommeren 2009. Havnevesenet avslo søknaden og krevde helårsdrift og godstrafikk for at den nye ruta skulle godkjennes.

Kristiansand Havn ble dømt til å betale to millioner kroner i saksomkostninger.

Flere politikere har vært skeptiske til å anke saken, fordi en anke kan bli enda dyrere for havna, men styret i Kristiansand Havn mener at saken bør prøves av lagmannsretten, på grunn av sakens prinsipielle og forretningsmessige side.

– Administrasjonen tar styrets vedtak til etterretning og ber nå havnas advokat om å foreberede saken for lagmannsretten, sier havnedirektør Stein E. Haartveit.

Med utgangspunkt i Kontrollutvalgets vedtak, leveres ikke anken før bystyret i Kristiansand er orientert om saken.

Ødelegger for forlik

– En ny rettsrunde i havne-saken vil gjøre Fjord Line mer irritert, og kan ødelegge sjansene til et eventuelt forlik. Det mener Kristiansand KrFs Jørgen Kristiansen.

Men Fjord Line utelukker ikke at et forlik med Kristiansand Havn kan bli aktuelt, dersom havna tar initiativ til nye samtaler. Det sier administrerende direktør Ingvald Fardal.

Ingvald Fardal

Ingvald Fardal utelukker ikke forlikssamtaler.

Foto: Fjord Line

I tingretten førte et forsøk på forlik ikke fram og havna tapte saken. Men et forlik er fortsatt ikke uaktuelt, ifølge Fardal.

– Vi har hatt en dags forliksdiskusjoner i forbindelse med rettssaken, uten at det førte til noen konklusjon, sier Ingvald Fardal.

– Er den døra stengt?

– Nei, det vil jeg ikke si. Det er klart at skulle havna ønske en dialog med oss igjen, så vil ikke vi stenge dørene for det, sier Fardal.