NRK Meny
Normal

Her får komikeren gulldrakten han har lett etter i 35 år

Komiker Rune Andersen er både rørt og glad. Endelig har han fått den gamle Start-drakten som svogeren Cay Ljosdal brukte da Start vant seriegull i 1978.

Det ble et sterkt møte da komiker Rune Andersen etter 35 år endelig fikk drakten som tilhørte hans svoger fra kampen da Start tok gull i 1978.

NETT-TV: Endelig fikk Rune Andersen gulldrakten. Se hans følelsesladde reaksjon her!

Helt siden han jublet utenfor garderoben da Start vant seriegull i 1978, har komiker Rune Andersen lurt på hvor det ble av drakten til hans svoger Cay Ljosdal.

Skolekamerat hadde gulldrakten i 35 år

Han har lett og søkt etter drakta på ulike måter uten hell. Før nå.

Etter 35 år dukket den opp igjen, og i løpet av alle disse årene er det hans skolekamerat fra handelsgymnaset, Per Christian Østeby, som har hatt drakten. Etter seriegull-kampen kastet alle Start-spillerne ut draktene sine til tilskuerne. Da var det Østeby som kapret nummer fem-drakten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rune Andersen og Per Christian Østeby

SKAL RAMMES INN: Her har komiker og ihuga Start-supporter, Rune Andersen, tatt på seg gulldrakten fra 1978 som han har lett etter i 35 år. Drakta tilhørte Andersens svoger, Cay Ljosdal. Nå skal drakta rammes inn og henges på veggen. T.h. Per Christian Østeby.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Søndag kveld møtte Rune Andersen sin tidligere skolekamerat på Sør-Arena i Kristiansand. Med seg hadde Østeby den spesielle gulldrakta fra 1978.

– Trodde ikke den fantes lenger

Lite visste han at Rune Andersen hadde lett etter drakten alle disse årene, og lite visste Andersen at det var hans skolekamerat som var den heldige som fikk drakten etter seriegull-kampen i 1978.

Rune Andersen og Per Christian Østeby

RØRT: Rune måtte gi den tidligere klassekameraten Per Christian en klem etter at han fikk drakten. Han var tydelig rørt og klarte ikke å holde tårene tilbake.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK
Per Christian Østeby

VISSTE IKKE AT RUNE LETTE ETTER DRAKTEN: Per Christian Østeby har hatt drakta i alle år, men visste ikke at Rune Andersen har lett etter den.

Foto: Privat

Når Andersen får se drakta etter alle disse årene er det vanskelig å holde tårene tilbake.

– Der er den. Nummer fem ... Nei, dette var helt fantastisk. Dette er et stort øyeblikk. Tusen, tusen takk, sier Andersen og gir Østeby en klem mens tårene renner.

– Dette betyr veldig, veldig mye for meg. Jeg lette etter drakta i mange år og lurte lenge på hvor den hadde blitt av, men det er mange år siden jeg gav opp håpet om å finne drakten. Jeg trodde faktisk ikke at den fantes lenger, sier Andersen.

Det var kun for noen uker siden at Andersen ved en tilfeldighet fikk vite at originaldrakten faktisk befant seg hjemme hos Østeby i Antwerpen i Belgia der han bor.

Kom i kontakt på Facebook

Bakgrunnen er at Andersen ved en av Starts siste hjemmekamper denne sesongen la ut en Facebook-melding der drakten til hans svoger ble et tema.

Så dukket det opp en melding fra Per Christian Østeby der det stod: «Gjett hvem som har originalen!»

– Da skrev jeg tilbake: «Hæ? Finnes den enda? Vet du hvor den er?», forteller Andersen.

Så kommer det altså frem at det var Østeby selv som hadde hatt drakten alle disse årene.

Deretter ble det avtalt at de to skulle møtes slik at Østeby endelig kunne få overlevere drakten til hans tidligere klassekamerat.

Møtet på stadion i Kristiansand søndag ble spesielt på flere måter. Start hadde kun få timer før berget plassen i eliteserien etter 1-0-seieren mot Lillestrøm. Og Rune Andersen fikk endelig gulldrakta. Da ble det vanskelig å holde tårene tilbake for den folkekjære komikeren fra Kristiansand.

Selv om Østeby har hatt drakten i hele 35 år, er han glad for å nå kunne gi den videre til Andersen.

– Jeg synes dette er veldig gøy. Jeg ser at det betyr mye for Rune. Det som er morsomt er at jeg og Rune faktisk gikk i samme klasse da jeg fikk drakten. Men vi snakket aldri om det, så det kom aldri frem at det faktisk var jeg som «kapret» drakten etter seriegull-kampen, sier Østeby.

– Mitt store forbilde

Da Start tok seriegull i 1978 var det er stort øyeblikk for den kommende komikeren fra Kristiansand som da var 16 år gammel.

Cay Ljosdal 1978

HER BLE DRAKTEN SIST BRUKT: Cay Ljosdal med drakt nummer 5 fra 1978.

Foto: NRK

Andersen stod utenfor garderobebygget når Start tok gull og ventet på spillerne og helten Cay Ljosdal med drakt nummer 5.

– Da draktene ble kastet til hordene utenfor, var nok jeg litt i minste laget, sier Andersen.

Andersens svoger, Cay Ljosdal, har alltid vært hans største forbilde på fotballbanen.

– Cay var min store helt gjennom barndommen og ungdommen. Han har spilt 426 kamper for Start fra 1969–82. Jeg har sett mange hundre av dem, både hjemme og borte, sier Andersen.

Skal ramme den inn og henge den på veggen

Andersen fikk med årene trykket en kopi-drakt av den drakten hans svoger brukte. Hver gang Start spiller kamp har Andersen på seg denne drakten. Det har han hatt i alle år.

Nå som du faktisk har originaldrakten, blir det denne du heretter kommer til å ta på deg når Start spiller?

– Nei, det er nok første og siste gangen denne drakten skal tres på med makt. Nå skal den rammes inn og henges på veggen hjemme.