Åmliskole fredes til 2020

Etter hektisk møtevirksomhet i kveld er det klart at det er flertall for å frede den videregående skolen i Åmli fram til 2020. Da står den nye videregående skolen i Tvedestrand.

Åmli videregående skole

Fylkestinget i Aust-Agder skal behandle saken tirsdag, men mandag ettermiddag møttes Fremskrittspartiets ledelse i Aust-Agder for å diskutere om de skal stemme ja eller nei til nedleggelse av den videregående skolen i Åmli.

Foto: Sander Heggheim/NRK

Partiene som besitter posisjonen i Aust-Agder fylkesting bestemte seg allerede mandag kveld for at de vil støtte forslaget fra Frp om å beholde skolen i Åmli fram til 2020.

Den endelige avgjørelsen tas i fylkestinget tirsdag.

– Vi i Høyre og Venstre, antakeligvis også KrF, kommer først til å stemme for å legge ned skolen til høsten, men siden dette trolig ikke får flertall, vil vi sekundært stemme for FrPs forslag, sier fylkesordfører Bjørgulv S. Lund (H).

– Vi har bruk for skolen

Eyolf Bakke

Eyolf Bakke (Frp)

Foto: Svein Sundsdal / NRK
Reidar Saga

Ordfører Reidar Saga (Ap) i Åmli venter til den endelige avgjørelsen med å juble, men sier han er veldig glad for Fremskrittspartiets forslag om utsettelse.

Foto: Miriam Grov / NRK

Klokken 16.30 møttes fylkesledelsen i Fremskrittspartiet for å avgjøre hva partiet skulle gå for på fylkestinget i morgen.

Resultatet etter møtet kom like før klokken 19 mandag kveld:

– Vi vil beholde Åmli fram til ny skole i Tvedestrand er klar i 2020, kanskje før, rett slett fordi vi har bruk for skolen inntil ny skole står klar, sa Eyolf Bakke, gruppeleder i Frp i Aust-Agder til NRK.

Frp kom på vippen etter at Senterpartiet i forrige uke brøt ut av posisjonen og vil stemme for at skolen i Åmli opprettholdes når fylkestinget møtes tirsdag.

Dermed havnet skjebnen til skolen, som i dag består av rundt 80 elever, i fanget til Frp. Og mandag kveld ble det altså klart at partiet trolig får flertall.

Ville legge ned

Høyre, KrF, Venstre og Pensjonistpartiet vil egentlig legge ned skolen ettersom Stortinget ikke vil betale for en landslinje i sandvolleyball.

Fremskrittspartiet sier nå at partiet vil støtte «posisjonens» budsjettforslag i fylkestinget i morgen, dersom det blir flertall for videreføring av Åmli-avdelingen fram til 2020.

Ordfører Reidar Saga (Ap) sier i en kommentar i kveld at han er veldig glad for utsettelsen.

– Det vil være med på å sikre dem som går ved skolen et godt tilbud framover.

Forslaget går ut på å utsette nedleggelse, ikke opprettholde skolen permanent. Likevel er Saga positiv.

– Kan vi ikke få det beste, får vi ta det nest beste, sier han.

Men han vil vente med å juble til i morgen. Da tar Aust-Agder fylkesting den endelige avgjørelsen.

– Jeg tror ingen ting før de har stemt i morgen. Det har vært veldig hektisk noen dager, det er helt utrolig.

Får ikke landslinje for volleyball

I begynnelsen av desember ble det klart at den videregående skolen i Åmli ikke får en egen landslinje i sandvolleyball.

Flertallet blant fylkespolitikerne i Aust-Agder har lenge signalisert at den videregående skolen blir lagt ned dersom Stortinget ikke sørger for at det kommer ei landslinje for sandvolleyball til kommunen.

Åmli har et av landets fremste volleyballmiljøer.

Skolen i Åmli er en del av Tvedestrand og Åmli videregående skole.

Created by InfoDispatcher
Elever og lærere fortviler over at den videregående skolen etter all sannsynlighet legges ned fordi den ikke får landslinje for sandvolleyball.