NRK Meny
Normal

Åmli

Tradisjonelt er Åmli en av Arbeiderparti-bastionene på Agder. Partiet har endog hatt rent flertall i kommunestyret. Men nå er det Senterpartiet som har ordføreren og regjerer.

Tellef Olstad (Sp) må regnes som ordfører-favoritt i Åmli, men sier selv at muligheten for at han får fortsette, er 50/50.

Arbeiderpartiet, denne gang med læreren Reidar Saga som ordførerkandidat, mobiliserer for å gjenerobre makta i Åmli etter det dårlige valget og tapet av ordførervervet for fire år siden.

Spennende valg

Det blir garantert et spennende valg i høst, ikke minst fordi Sosialistisk Venstreparti (9,9% ved sist valg) og Kristelig Folkeparti (8,6%) ikke stiller liste denne gangen. Partiene fant ikke nok kandidater. Dermed får velgerne kun fire lister å velge mellom.

Bortfallet av disse partiene er også interessant fordi begge støttet Olstad som ordfører ved sist valg.

Valgkampen

Snu Åmli-prosjektet, med mål om å gi vekst og utvikling, blir trolig et tema i valgkampen. Folketallet øker, og de fleste synes prosjektet har ført til en ny giv og optimisme i kommunen. 

Arbeiderpartiet kritiserer Sp-ordføreren for å satse for smalt, de synes primærnæringene får en uforholdsmessig stor plass. I det hele tatt mener Ap i Åmli at Sp konsentrerer seg for mye på jord- og skogbruk i sin ledelse av kommunen.

Snu-prosjektet

Det kan fort også bli diskusjon om hvem som egentlig skal ha æren for Snu-prosjektet. Planleggingen startet under Ap-regimet, mens de som styrer nå mener at det først er i inneværende periode det er blitt fart på prosessen.

I valgkampen blir det ventelig også debatter om boplikten for landbrukseiendommer. Sp synes bl.a. at Ap er for imøtekommende med å gi fritak og utsettelse av boplikten, og dette skaper stadig vekk strid i kommunen.