NRK Meny
Normal

Fotballakademi skal få frem flere toppspillere fra Sørlandet

Amazon Grimstad skal i høst starte et fotballakademi for å utvikle jente- og damefotballen på Agder. Blant annet skal talenter i landsdelen tilbys spesialtreninger.

Amazon Grimstad jubler

Klubben fra Grimstad håper å få frem flere talenter samt utvikle både leder- og dommersiden innen jentefotballen på Agder. (Arkivfoto)

Foto: Sander Heggheim/NRK

Eliteserielaget skal også låne ut gjestetrenere til andre fotballklubber.

Ekstratreninger for talenter

Gro Ingvardsen

Gro Ingvardsen vil utvikle flere kvalitetsspillere på Sørlandet. (Arkivfoto)

Foto: Lars Erik Larsen / NRK

Målet er å videreutvikle både spillere og andre engasjert i damefotballen. I første omgang har Amazon-jentene tilbudt seg å komme ut til forskjellige klubber for å holde treninger.

– Vi vil både ha gjestetreninger og starte opp akademitreninger for talenter eller spillere som er interessert i å trene litt ekstra, som vil få tilbud om å trene i en spesialgruppe der Amazons akademi vil stå for treningene, sier kaptein og daglig leder i Amazon Grimstad, Gro Ingvardsen.

– Om det blir én eller to ganger i uka vet vi ikke enda, men vi vil tilby en ekstratrening for dem som er interessert i å utvikle seg ekstra på Sørlandet, sier Ingvardsen til NRK.no.

Utvikler ledere, trenere og dommere

Del to starter over nyttår, og skal også utdanne ledere, trenere og dommere innen jentefotballen.

Tips og triks, inspirasjon og erfaringer skal videreføres til andre klubber og lavere aldersgrupper gjennom Amazon-akademiet.

Idrettskretsen, fotballkretsen, Kompetansesenteret for idrett i Agder (KIA) og Universitetet i Agder (UiA) er alle involvert i satsingen.

Gjennom fotballforbundets jenteløftet får Amazon noen penger til satsingen. Dermed kan jentespillere i hele Agder få besøk av eliteserieklubbens representanter i tiden fremover.

– Nødt til å satse for å eksistere

Amazon Grimstad gjør ikke dette kun for å inspirere. Styreleder Hans Inge Sævareid er helt klar på at denne satsingen er svært avgjørende for klubbens eksistens.

– Skal vi eksistere som toppklubb så er vi nødt til å satse. Vi er helt nødt til å ta tak i det som går på utvikling både av ledere og spillere på hele Sørlandet. Så vi har egentlig ikke noe valg, sier Sævareid til NRK.

– Vi håper i første rekke å oppnå kompetanseheving blant ledere og trenere, og at det igjen vil gjøre at spillere på Sørlandet kan få utvikle seg i sin egen landsdel og oppleve å være elitespillere og kanskje landslagsspillere, sier en håpefull Sævareid.

Enkle kurs

Gro Ingvardsens peker på at damefotballen i større grad enn hos herrene er drevet av frivillige, og at det ikke er like mange ledere som har diverse kurs.

– Vi er nødt til å prøve og gjøre det enkelt og greit, sånn at folk kanskje kan ta noen småkurs og småutdannelser, for dem som ikke har lyst til å sette seg på skolebenken og ta alle trenerutdannelsene som finnes. Dermed kan vi hjelpe dem til å øke kvaliteten på treningene, som igjen gjør at spillerne kan få en bedre hverdag.

– Vi håper dette gjør at vi får et bedre samarbeid blant klubbene som både vi og de andre klubbene vil nyte godt av, og at flere jenter fortsetter med fotball over en lengre periode og at vi kan utvikle de talentene som allerede er her, sier Ingvardsen.