Hopp til innhold

Alkoholfritt selger som aldri før – slik lager du dine egne «mocktails»

Alkoholfritt har blitt en salgsvinner i sommer. Her får du barsjefens tips til hvordan du kan lage drinkene selv.

Pfaff og drenks

Alkoholfritt er blitt en salgsvinner hos Vinmonopolet. Også i baren merkes det at flere velger alkoholfritt.

Foto: Fahrtin Assenov / NRK

– Før så en alkoholfri cocktail ut som er juletre. Nå ser de ut som de drinkene alle andre drikker, sier barsjef John Olav Pfaff på Åben Bar i Grimstad.

Han er en av mange i utelivsbransjen som merker mer interesse for og salg av alkofritt.

Dette er barsjefens utvalgte og enkle «mocktails», som alle kan lage selv.

Mojito

Pfaff mojito
Du trenger: Ca. en halv lime, 2 ss sukker, 1 cl frisk lime juice
knust is, fersk mynte, vann med kullsyre

Begynn med å mose sammen lime, sukker og limejuice i bunnen av glasset. Ta så oppi mynte og knust is, fyll på med vann med kullsyre.

– Det er viktig å røre mange ganger mens man lager drinken, så det blander seg godt, sier Pfaff.

Strawberry Daiquiri

Daquiri Pfaff
Du trenger: 5-6 ferske jordbær, 4 cl frisk sitron juice,
2-3 ss vanlig sukker, isbiter

Alle ingrediensene skal oppi en blender og kjøres til slush.

– Man kan også bruke stavmikser, men da er det best å hive isbitene oppi etter man har blandet, sier Pfaff.

Passion Fizz

Passion fizz Pfaff
Du trenger: 2 cl sitron juice, 1 pasjonsfrukt, isbiter 
2 cl med sukkerlake, sitronlimonade med kullsyre

Pasjonsfrukten må siles før den skal i drinken. Rør sammen ingrediensene.

– Et viktig tips uansett hvilken drink man lager er å bruke masse is. Da blir drinken bare kald. Bruker man for lite is så smelter den og drinken blir utvannet, sier barsjefen.

Drenks Pfaff

«Mocktails» er blitt mer populært. Å lage sine egne er ikke så vanskelig som man kanskje tror.

Foto: Fahrtin Assenov / NRK

I år kommer Vinmonopolet til å selge mer alkoholfritt enn noensinne.

Flere velger uten

Nå som taxfree, restauranter og grensehandel har åpnet igjen, merker Vinmonopolet en nedgang i salget av varer med alkohol. For alkoholfritt er det motsatt.

– I sommer merker vi at flere vil ha ingredienser til alkoholfrie drinker. For eksempel alkoholfri gin og tonic, sier butikksjef Maria Nemeth Kildahl ved Vinmonopolet Risør og Brokelandsheia.

Hun tror flere velger alkoholfritt fordi det gir mer frihet.

– Man kan kjøre bil eller båt etterpå og være frisk dagen etter. Også kan jo alle få smake hvis de vil.

– Det er gøy å se at stadig flere har fått øynene opp for alkoholfritt. Dette er en trend vi ønsker velkommen, sier Kildahl.

Maria Nemeth Kildahl, Butikksjef Risør og Brokelandsheia.

Butikksjef Maria Nemeth Kildahl ved Vinmonopolet Risør og Brokelandsheia sier de merker at flere vil blande alkoholfrie drinker i sommer.

Foto: Victoria Marie Nordahl / NRK

Helse og lett drikke

Drikkevarer med alkohol har gått ned med 20 prosent. Alkoholfritt har økt med 20 prosent. Det viser ferske tall fra Vinmonopolet ved utgangen av første halvår i år.

– Det er ganske oppsiktsvekkende. Det går over all forventning. Salget har mer enn doblet seg gjennom de fem siste årene, sier administrerende direktør Tanja Elisabeth Hunter i Vinmonopolet.

Hun tror dette henger sammen med at folk er mer opptatt av helse, og at både utvalg og kvalitet på drikkevarene har blitt bedre.

Tanja Elisabeth Hunter

Administrerende direktør Tanja Elisabeth Hunter i Vinmonopolet tror helsegevinst er en av grunnen til at folk velger drikke uten alkohol.

Foto: Tore Ellingseter / NRK

Folk velger bort produkter med høyt sukkerinnhold, høyt kaloriinnhold og går for lyst og lett drikke.

Økningen har vært aller størst på Sørlandet, der enkelte utsalg har solgt over 50 prosent mer enn i fjor.

Utsalget i Lillemarkens i Kristiansand har hatt en økning på 46 prosent. Ved utsalget på Sørlandssenteret økte alkoholfritt med 54 prosent, viser tallene fra Vinmonopolet.

Prikken over i'en Pfaff

Drinkene kan gjerne toppes med litt ekstra, som en siste prikk over i'en.

Foto: Fahrtin Assenov / NRK