– Før så en alkoholfri cocktail ut som er juletre. Nå ser de ut som de drinkene alle andre drikker, sier barsjef John Olav Pfaff på Åben Bar i Grimstad.
Han er en av mange i utelivsbransjen som merker mer interesse for og salg av alkofritt.
Dette er barsjefens utvalgte og enkle «mocktails», som alle kan lage selv.
Mojito
Begynn med å mose sammen lime, sukker og limejuice i bunnen av glasset. Ta så oppi mynte og knust is, fyll på med vann med kullsyre.
– Det er viktig å røre mange ganger mens man lager drinken, så det blander seg godt, sier Pfaff.
Strawberry Daiquiri
Alle ingrediensene skal oppi en blender og kjøres til slush.
– Man kan også bruke stavmikser, men da er det best å hive isbitene oppi etter man har blandet, sier Pfaff.
Passion Fizz
Pasjonsfrukten må siles før den skal i drinken. Rør sammen ingrediensene.
– Et viktig tips uansett hvilken drink man lager er å bruke masse is. Da blir drinken bare kald. Bruker man for lite is så smelter den og drinken blir utvannet, sier barsjefen.
«Mocktails» er blitt mer populært. Å lage sine egne er ikke så vanskelig som man kanskje tror.
Foto: Fahrtin Assenov / NRKI år kommer Vinmonopolet til å selge mer alkoholfritt enn noensinne.
- Les også: Dennis (27) drikker alkoholfritt på fest
Flere velger uten
Nå som taxfree, restauranter og grensehandel har åpnet igjen, merker Vinmonopolet en nedgang i salget av varer med alkohol. For alkoholfritt er det motsatt.
– I sommer merker vi at flere vil ha ingredienser til alkoholfrie drinker. For eksempel alkoholfri gin og tonic, sier butikksjef Maria Nemeth Kildahl ved Vinmonopolet Risør og Brokelandsheia.
Hun tror flere velger alkoholfritt fordi det gir mer frihet.
– Man kan kjøre bil eller båt etterpå og være frisk dagen etter. Også kan jo alle få smake hvis de vil.
– Det er gøy å se at stadig flere har fått øynene opp for alkoholfritt. Dette er en trend vi ønsker velkommen, sier Kildahl.
Butikksjef Maria Nemeth Kildahl ved Vinmonopolet Risør og Brokelandsheia sier de merker at flere vil blande alkoholfrie drinker i sommer.
Foto: Victoria Marie Nordahl / NRKHelse og lett drikke
Drikkevarer med alkohol har gått ned med 20 prosent. Alkoholfritt har økt med 20 prosent. Det viser ferske tall fra Vinmonopolet ved utgangen av første halvår i år.
– Det er ganske oppsiktsvekkende. Det går over all forventning. Salget har mer enn doblet seg gjennom de fem siste årene, sier administrerende direktør Tanja Elisabeth Hunter i Vinmonopolet.
Hun tror dette henger sammen med at folk er mer opptatt av helse, og at både utvalg og kvalitet på drikkevarene har blitt bedre.
Administrerende direktør Tanja Elisabeth Hunter i Vinmonopolet tror helsegevinst er en av grunnen til at folk velger drikke uten alkohol.
Foto: Tore Ellingseter / NRKFolk velger bort produkter med høyt sukkerinnhold, høyt kaloriinnhold og går for lyst og lett drikke.
Økningen har vært aller størst på Sørlandet, der enkelte utsalg har solgt over 50 prosent mer enn i fjor.
Utsalget i Lillemarkens i Kristiansand har hatt en økning på 46 prosent. Ved utsalget på Sørlandssenteret økte alkoholfritt med 54 prosent, viser tallene fra Vinmonopolet.
Drinkene kan gjerne toppes med litt ekstra, som en siste prikk over i'en.
Foto: Fahrtin Assenov / NRK