NRK Meny
Normal

Kulturkommentator om Nupen: – Aldri hørt om å stanse kunstsalg

NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes har aldri hørt om at galleri stanser salget av kunstverk fordi kunstneren er død. Flere galleri vil ikke selge Kjell Nupens verk fordi de mener det blir feil å tjene penger på den avdøde kunstneren.

Agnes Moxnes

– Jeg har ikke hørt om noe sånt før, sier kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes. Flere galleri har stanset salget av Nupens verk fordi de mener det blir feil å tjene penger på den avdøde kunstneren.

Foto: NRK

– Jeg har ikke hørt om noe sånt før. Jeg opplever det som en respekt fra gode venner, sier kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes.

NRK har tidligere fortalt at flere galleri har stanset salget av Kjell Nupens kunst etter at han døde 12. mars i år. Nupen ble 58 år gammel, og døde etter kort tids sykdom.

Gallerist Bernt Bisseth i Kristiansand satte bort all grafikk av Nupen samme dag kunstneren døde. Flere har gjort det samme, da de føler det blir feil å tjene penger på den avdøde kunstneren.

Pågangen fra potensielle kunder er stor, og gallerier opererer med ventelister.

Synes ikke det er respektløst å kjøpe

nupen

Flere galleri har stanset salget av Kjell Nupens kunst etter at han døde 12. mars i år. Nupen ble 58 år gammel, og døde etter kort tids sykdom.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB/SCANPIX

– Jeg ville ikke tenkt på det som respektløst å kjøpe et Nupen-bilde nå, sier Moxnes.

Hun tror mange kan ha tenkt på å kjøpe et bilde av kunstneren, og at de nå ønsker å skaffe seg et.

– Det var jo dette Nupen levde av. Han lagde kunst og solgte kunst, sier Moxnes.

– Det at han døde brått, i sin mest produktive periode, gjør dette saken ekstra følsom tror du?

– Ja, det er klart. Det gikk jo så fort. Nupen var en elsket kunstner, og mange ønsker nå å sikre seg et bilde. Det er nok grunnen til at det har vært så mange henvendelser til gallerier om han, sier Moxnes.

Bildene selges på finn.no

Moxnes tror ikke familien opplever det som respektløst at kunsten hans selges i galleriene etter hans død:

– Bildene hans omsettes på finn.no og på kunstnerens eget nettsted, sier Moxnes.

– Kan en del spekulere i å kjøpe nå fordi de øker i verdi etter hvert?

– Hvis det er noen som ønsker å spekulere, tror jeg dette vil være et vanskelig tidspunkt. Det er noen få verk som får stor betydning og som kan øke i pris hos en kunstner, men dette er vanskelig å forutse.

Tror interessen vil avta

Kulturkommentatoren tror interessen for Nupen vil roe seg etter hvert:

– Ja, det tror jeg. Det ble jo skrevet mye i forbindelse med dødsfallet, og dette kommer nok til å roe seg ned. Men jeg tror likevel det er mange som ønsker å ha et av verkene hans på veggen i tida fremover, avslutter Moxnes.