Album med asiatisk flyt

Han forklarer musikken som et utvidet pop-begrep med musikk fra hele verden og med asiatisk vokal. Ingolv Haaland i Kristiansand er ute med plate innspilt i Kambodsja.

Ingolv Haaland ved flygel

Ingolv Haaland.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Ingolv Haaland er pianist, komponist og arrangør. Han jobber ved rytmisk linje på Universitetet i Agder i Kristiansand, og er pH. D-kandidat for rytmisk musikk.

Den nye plata hans er den del av doktorgraden. Haaland har sine fokusområder i Sørøst Asia og Midtøsten.

Ingolf Haaland
Foto: Janne Aateigen / NRK

Interessen for musikken fra Sørøst Asia fikk god grobunn da Ingolv Haaland bodde et år i Kambodsja. Der var han hjemmeværende husfar med sine barn, mens deres mor jobbet i et prosjekt der.

– Det ble et fantastisk år sammen med barna, smiler Ingolv Haaland. – Jeg fikk også tid til å lære språket og bli kjent med kulturen der.

– Dette plateprosjektet strekker seg over fire år, sier Haaland. – Og det ble litt større enn jeg hadde tenkt. Jeg har med et symfoniorkester fra Bratislava, et bra norsk band og en vokalist fra Kambodsja, forteller han.

Samme vokalist som Peter Gabriel

Vokalisten Ouch Savy er et kjent navn i verdensmusikken. Hun har sunget med blant andre popikonet Peter Gabriel. På plata til Ingolv Haaland har hun skrevet tekstene selv og synger på khmer, som er språket i Kambodsja.

– Det at hun synger på et språk vi ikke forstår gjør at vi må lytte til andre ting enn ordene i musikken, forklarer Haaland. Selv snakker han khmer ganske bra og forteller at Ouch Savy synger om tapt kjærlighet og om å gå videre.

Inspirert av roen

– Jeg ble påvirket av roen jeg opplevde i Kambodsja og det tror jeg du kan høre på musikken. Det er noe av den flyten jeg opplevde der som inspirerte med til å kalle albumet «Asian Flow», forteller Ingolv Haaland.

25. mars

tar han musikken sin med til scenen med en konsert i Kilden teater og konserthus i Kristiansand. – Da blir det artister fra Norge, Midtøsten og Asia, forteller en spent Ingolv Haaland.

I ettermiddag hører du musikken fra plata «Asian Flow» på SørlandsScenen, og torsdag er den tema i ukas Musikksnakk på P1.