NRK Meny
Normal

Aksjonerte for dyrenes rettigheter

Flere hundre personer møtte lørdag opp på Torvet i Kristiansand for å aksjonere for etableringen av et dyrepoliti i Norge.

Dyrevernere møtte lørdag opp på Torvet i Kristiansand for å aksjonere for etableringen av et dyrepoliti i Norge.

NETT-TV: Mange hadde møtt opp på Torvet i Kristiansand lørdag formiddag for å kjempe for et dyrepoliti i Norge.

Lørdag markerte dyrerettighetsorganisasjon NOAH behovet for egne politiavdelinger som skal bekjempe mishandling av dyr, og brudd på dyrevelferdsloven, både foran Stortinget og i flere store norske byer.

I Kristiansand hadde flere hundre personer møtt opp.

– Maksstraffen må økes

– Vold mot dyr må tas mer på alvor enn det det gjør i dag. I dag er maksstraffen kun på tre år og den blir sjeldent praktisert. Jeg mener strafferammen må økes, sier Marion Ramstad, som jobber frivilig i NOAH.

– Det er en utrolig viktig sak. Menneskene er over dyrene og det er viktig å tale rettigheten til de som ikke har noen stemme. Det finnes mange eksempler på at dyr ikke blir behandlet slik de bør, sier nestleder i Sosialistisk Ungdom i Vest-Agder, Andreas Landmark.

– Prioriterer ikke dyrevelferd godt nok

Andreas Landmark er nestleder i Sosialistisk Ungdom i Kristiansand

Andreas Landmark, nestleder i Sosialistisk Ungdom i Vest-Agder, mener et dyrepoliti i Norge må på plass.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Landmark var en av flere hundre som hadde møtt opp på markeringen. Han mener det er på høy tid at man også i Norge får et eget dyrepoliti slik de innførte i vårt naboland Sverige for tre år siden.

I dag er det Mattilsynet i Norge som har ansvaret for alle saker som handler om dyrevelferd.

Landmark mener Mattilsynet ikke prioriterer saksområdet godt nok.

– Mattilsynet har veldig mange andre viktige saker de er opptatt med. Får man et eget dyrepoliti kan de med lov og myndighet straffe de som ikke behandler dyr slik de fortjener.

Frp for, Høyre imot

Fremskrittspartiet støtter ideen om et eget dyrepoliti, men Høyre er skeptiske. Anders Werp, nestleder i justiskomiteen for Høyre, sier at de mange historiene om grov dyremishandling som kommer fram i media gjør sterkt inntrykk.

Noah

Mange hadde møtt opp på Torvet i Kristiansand lørdag.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Men han ønsker ikke egne spesialiserte dyrepolitiavdelinger.

– Vi har mattilsynet som tilsynsorgan, de har femti lokalkontor og mange dyktige fagfolk. Tenker vi at politiet skal ta over ansvaret for dette, så blir det spredt tynt utover landet, med store hull i dekningen på kartet. Politiet har store nok utfordringer med annen kriminalitet, sier Werp til NRK.

Frp holdt appell under dagens aksjon i Kristiansand.

Landmark er glad for at SU får støtte fra Frp.

– Vi er enige om noen saker, og dette er en av sakene. Motpolene i Norge er enige om en så viktig sak. Det er bra. Nå håper jeg at de får gjennomslag for det. Det er mye viktigere med dyrs velferd enn bompengespørsmålet.