NRK Meny
Normal

Aksjonerer mot ulovlige sankthansbål

Folk bruker sankthansbål for å bli kvitt giftig søppel. – Ikke lov, og ikke greit, sier Statens naturoppsyn som nå gjennomfører aksjoner.

Bålaksjon
Foto: Arild Pfaff / Privat

Politi, Statens naturoppsyn, brannvesen og kommuner aksjonerer nå mot ulovlige sankthans-bål.

Årsaken er at bålene i hovedsak består av søppel og ulovlig materiale.

– I dag har vi sett på et eksempel i tvedestrandsskjærgården. Der har det blitt samlet en haug med ulike typer materiale som kan brennes, men det er ikke alt som er lov å brenne, sier Arild Pfaff i Statens naturoppsyn.

Blir slått hardt ned på

Han sier slike bål blir slått hardt ned på. Tre uker før sankthansaften har de mottatt flere tips om ulovlige bål på holmer og skjær.

Pfaff sier mange lager bål for å bli kvitt søppelet sitt på en enkel måte.

– Alt tyder på at det er lagt opp for at det skal brennes som et bål på sankthansaften, men mye av det som ligger der er rett og slett rent søppel. Bålene blir derfor en måte å bli kvitt søppel på.

Han sier det finnes langt enklere måter, dersom du ønsker å kvitte deg med avfall.

Arild Pfaff med beslaglagt teine

Arild Pfaff i Statens naturoppsyn. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

– Folk tenner fyr på søppelet i stedet for å kjøre søppel til offentlig godkjente mottak. Og det til tross for at det ofte går vel så fort å levere det på mottak, sier han og understreker:

– Og søppelbrenning er ikke lov. Og det er ikke greit.

Begrunnelsen er forurensning. Bålene utgjør derfor et problem flere steder langs kysten.

– Vil aksjonere videre

De utgjør, ifølge Pfaff, en stor belastning for miljøet.

– Giftige avgasser kommer ut i naturen, og det er ting man hadde hatt kontroll på hadde det blitt levert til et offentlig mottak. De har forutsetninger for å behandle det på en riktig måte slik at belastningen i naturen blir mindre.

Pfaff sier de har bålene under oppsyn. Arendal vil bli neste by det aksjoneres i.

– Vi kommer til å følge med på sankthansbålene rundt omkring. Hvis noen brenner disse søppelbålene, så må de forvente en reaksjon. Slike forhold anmeldes, sier han.

Mange har som vane å brenne kvister og ulike treslag på bålet.

Det er imidlertid lov, ifølge Pfaff.

– Alle er ikke klar over at det å brenne søppel ikke er greit. Kvister, ved og rene naturprodukter er greit å brenne fordi det er rent materiale. Det vil være ulovlig med en gang materialet er behandlet på noen måte.

Han lister opp klær, madrasser eller båtrester som ting du kan anmeldes for dersom du velger å kaste dette på bålet fremover.