NRK Meny
Normal

Aksjon mot kølappsystemet

For de fleste er det å skulle trekke en kølapp uproblematisk. Men for blinde og svaksynte fungerer kølappsystemet dårlig.

For de fleste er det å skulle trekke en kølapp uproblematisk. Men for blinde og svaksynte fungerer kølappsystemet dårlig. Det vil Blindeforbundet gjøre noe med.

SE VIDEO: Anne Turid Skarpeteig og Brit Ingvild Fredriksen testet flere kølappsystemer som de ikke var fornøyde med. Nå håper de flere bransjer tar tak og gjør kølappsystemet talende.

Anne Turid Skarpeteig

Anne Turid Skarpeteig synes kølappsystemet på Posten fungerer dårlig.

Foto: Frans Kjetså / NRK
Brit Ingvild Fredriksen

Brit Ingvild Fredriksen mener det med dagens teknologi burde vært mulig å få til noe bedre.

Foto: Frans Kjetså / NRK

Anne Turid Skarpeteig og Brit Ingvild Fredriksen er begge sterkt synshemmede. Hver dag møter de utfordringer som mange normalt seende tenker lite over. Blant annet er kølappsystemet ubrukelig for den som er synshemmet.

– Jeg føler meg hjelpeløs når jeg kommer inn her og ikke vet hvor jeg skal trekke lappen. Jeg blir forvirret og fomlete, sier Skarpeteig, etter å ha forsøkt å finne knappen på Postens kølappmaskin.

Vil ha ny teknologi

Denne uka har Norges Blindeforbund fokusert på hverdagsteknologi, og håper at flere i løpet av aksjonsuka har fått øynene opp for hvordan de kan forbedre hverdagen til blinde og svaksynte.

– Egentlig er det bare å spørre andre om hjelp, men vi har lyst til å klare oss selv. Det ligger langt inne å bare ta tak i noen for å spørre om hjelp, sier Brit Ingvild Fredriksen.

Hun liker dårlig et kølappsystem som bare piper både når lappen kommer ut og når det er nestemanns tur, slik at hun ikke har noen mulighet til å vite sitt nummer og når det er hennes tur. Et kølappsystem med tale ville hjelpe mange.

– Jeg synes ikke det er noe greit i det hele tatt. Jeg mener at det med dagens teknologi skulle være veldig enkelt å gjøre noe med, sier Fredriksen.

Jobber med utbedring

Inger Marie Mølland Rudnes

Marie Mølland Rudnes i Norges Blindeforbund i Aust-Agder håper flere gjør noe med kølappsystemet sitt.

Foto: Frans Kjetså / NRK

Det er anslagsvis 180 000 nordmenn med synshemming. Flesteparten av disse mener kølappsystemet er vanskelig eller ubrukelig.

– Jeg håper denne aksjonsuka gjør at kølappsystemet blir tatt tak i og gjort noe med, slik at blinde og svaksynte kan klare seg selv, sier Inger Marie Mølland Rudnes i Norges Blindeforbund i Aust-Agder.

Posten Norge sier til NRK at de har en god dialog med Blindeforbundet om tilgjengelighet, og at de arbeider med å utbedre køsystemet.