Aida er klar for Rio-OL

Sørlandsjenta drømmer om gull, men da må hun holde temperamentet i sjakk. Et av Norges største medaljehåp i Paralympics i Rio er Aida Husic Dahlen.

– Målet mitt er medalje, men så klart er drømmen gull, sier bordtennisspilleren Aida Husic Dahlen fra Kristiansand.

For når OL nå er over starter oppkjøringen til Paralympics i Rio, der vel så store idrettshelter skal vise seg fram.

Dahlen er født uten en underarm og en legg. Hun ble forlatt på fødestua i Bosnia i 1990 like før krigen brøt ut.

– Urettferdig at alle rammes

Opptrappinga til Paralympics har fått et bakteppe. En av hennes motstander er utestengt sammen med resten av den russiske troppen.

– Jeg synes det er veldig synd, for jeg kjenner flere russere som har jobbet hardt for å komme seg til Rio. Og plutselig er de utestengt, så jeg synes det er urettferdig at alle skal bli rammet, sier Dahlen.

De russiske utøverne tok storeslem i vinter-OL på hjemmebane i Sotsji for to år siden. 80 medaljer sikret nasjonens ære.

– Russland kan takke seg selv

Cato Zahl Pedersen

Cato Zahl Pedersen mener dopingsaken i Russland er trist.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Men WADA har avslørt systematisk dopingbruk i statlig regi i Russland. Ære er blitt vanære.

– At Russland er utestengt fra Paralympics kan de definitivt takke seg selv for, sier Cato Zahl Pedersen. Han er Olympiatoppens toppidrettsleder for utøvere med funksjonsnedsettelser.

– Det er trist for sporten og det er trist for utøvere som ikke er dopet, men med respekt for fellesskapet og felles tro om fair play må vi håndtere det, sier Pedersen.

Håper på åtte medaljer

Norge har med seg 25 kvinner og menn til Rio de Janeiro. Håpet er minst åtte medaljer i Paralympics. Og at en av medaljene går til Dahlen.

– Jeg har mye krutt i meg som kommer ut hvis jeg ikke får det til som jeg vil, så det er sikkert derfor jeg har fått uttrykket «kruttønna fra Balkan», ler Dahlen.

– Vi har erfart at hun har temperament som ikke alltid medfører at hun klarer å tenke positivt, så det har vi jobbet mye med for at hun skal kontrollere bedre, sier landslagstrener Jan Bergersen.

– Vil ikke gå glipp av Rio

Det er ikke bare temperamentet som kan hindre medalje. En rygg som er sliten etter mange år ved bordtennisbordet kan også slå seg vrang.

– Men jeg må bare stå i det. Jeg skal ikke gå glipp av Rio for dette. Jeg skal gjøre mitt beste, sier Aida Husic Dahlen.

Paralympics starter 7. september. Aida Husic Dahlen skal ilden på dag to.

Treneren til Aida Dahlen kaller henne bare kruttønna fra Balkan. Kristiansandjenta ble adoptert fra Montenegro i 1997 og skal nå representere EM i bordtennis for funksjonshemmede. Klarer hun å holde hodet kaldt denne gangen? 
Ved Jan Fredrik Bjørntvedt og Kim Peder Rismyhr. Sesong 1 (6:6)