NRK Meny
Normal

Agderpolitiet med dårlige treningsfasiliteter

Muggsopp, muselort, manglende vann og sanitæranlegg. Dette er slik politifolk beskriver øvingsanlegget hvor man trener på skoleskyting og terror i Agder.

Politiet i Agder øver på skole i Birkenes

Her øver politiet på en skole i Birkenes i Aust-Agder. Politiets mest operative avdeling sliter med dårlig treningslokaler der de holder til i dag i Birkenes.

Foto: NRK

Det er fagbladet Politiforum som forteller om de krevende treningsforholdene for Agder-politiet. Øvingslokalene på Flakke Loner ligger i Birkenes kommune ligger nord for Kristiansand.

Der har politiet brukt skytebanene i mange år. Men det er ikke banene som de beklager seg over, men treningsbyggene når det gjelder taktisk forflytning og øvelser som «skyting pågår» eller skoleterror.

De fikk flyttet en brakkerigg til skytebanen. Men de mangler vann, ordentlige sanitærforhold og ordentlig oppholdsrom.

– Vi er ikke storforlangende, men vi vil helst ha noe mer tidsmessig, sier overbetjent Lars Stamnes, leder for UEH-enheten i Agder politidistrikt til Politforum.

Muggsopp

Hovedverneombud ved Agder politidistrikt Stein Kjetil Watne sier det er mugg i treningsbygningene, råteskader og muselort.

– Vi vet ikke hvor trygt dette egentlig er, mener Watne.

Politiet glade for nytt nødnett

Hovedverneombud Stein Kjetil Watne er usikker på om det er trygt å øve i bygningene som har råteskader, mugg og muselort i Birkenes.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

I fagbladet Politiforum går det fram at mannskapene har selv frivillig bygget opp treningsfasilitetene.

Les også: Frykter mer trening går ut over beredskapen

Vurdert stenging

Watne mener det er krevende for mannskapene å jobbe under slike forhold. Men han presiserer at skytebanene fungerer utmerket.

– Jeg vet at det jobbes med alternative steder, men kjenner ikke dette helt.

Watne sier hovedverneombudet har jobbet for at arbeidsmiljøet skal bli bedre.

– Vi har bedt yrkeshygieniker eller bedriftshelsetjenesten kobles inn for å se på saken.

– Er det uforsvarlige forhold?

– Uforsvarlig kan det nok være. Men vi har kommet fram til at vi ikke skal stenge dette, men det er i grenseland, forteller Watne til NRK.

Erkjenner dårlige treningslokaler

Leder av virksomhetsstyringen i Agder politidistrikt, Espen Hansen, erkjenner at forholde i øvingslokalene ikke er gode. Hansen styrer økonomien i distriktet.

– De forholdene vi har på Flakke Lone er langt fra optimale. Det betyr at vi er i ferd med å se etter andre plasser vi kan drifte den type aktiviteter. Vi må se hva vi kan realisert noe økonomisk, sier Hansen til NRK

Han sier det er et spørsmål om politiet greier å finne en plass innen for rammene av økonomien som politidistriktet har i dag.