Ordfører etterlyser snøplan fra Agder Energi

Ordfører Bjørn Ropstad forventer at Agder Energi legger fram en plan for hvordan de skal takle strømproblemene ved store snøfall på fredagens eiermøte.

Bjørn Ropstad

Bjørn Ropstad, ordfører i Evje og Hornnes, sier han har fått uvanlig mange reaksjoner fra både enkeltpersoner, bedrifter og politikere som reagerer på at strømmen forsvinner over flere dager når det kommer snø i landsdelen. Ropstad er også leder i arbeidsutvalget for eierkommunene i selskapet.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Det er ikke holdbart at strømbrudd skal gå over så lang tid. Det er krevende for både kommunene og bedriftene. De må ha en plan for hvordan linjene skal ryddes, sier Bjørn Ropstad, ordfører i Evje og Hornnes.

Strømbrudd og snøfall blir et hovedtema på eiermøtet i kraftselskapet førstkommende fredag. Der forventer Ropstad at det kommer en plan på bordet for hvordan de i framtiden skal takle strømproblemene ved store snøfall.

Han er også leder i arbeidsutvalget for eierkommunene i selskapet og har fått svært mange klager på at strømmen forsvinner når det kommer snø i landsdelen. På det meste i vinter var 15.000 kunder i Agder-fylkene strømløse.

– Jeg har fått uvanlig mange reaksjoner fra enkeltpersoner, bedrifter og politikere. Ordførere har opplevd at dette har vært en stor belastning. Når bedrifter ikke «sviver» på flere dager, er det veldig ødeleggende, fastslår Bjørn Ropstad.

Bjørn Ropstad

Ordfører i Evje og Hornnes, Bjørn Ropstad, sier det virker som snøproblemene har kommet litt overraskende på Agder Energi og at det kanskje er det de bør tenke mest over.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

Kommet litt overraskende?

– Er det ikke bare for dere som kommunale eiere å gi beskjed om at dere forventer en plan?

– Jeg tror Agder Energi har oppfattet veldig tydelig at kommunene ikke mener dette er holdbart. De har de sett og opplevd selv. De har hatt et kolossalt trykk og stått på døgnet rundt for å løse det. Men det virker som det har kommet litt overraskende på dem at det er sånn. Jeg mener det er det de må tenke mest igjennom, mener Ropstad.

– Noen sier at det er en konflikt mellom at dere som eiere tjener gode penger, tar ut mye penger og burde brukt mer på linjerydding selv. Hva tenker du om det?

– Den problematikken skal vi også utfordre dem på og dette skal de redegjøre for. Det blir hevdet at kommunene har tatt ut mye utbytte fra Agder Energi, men det har også blitt tilført midler fra morselskapet inn mot nettselskapet. Det vil jeg at de skal komme og orientere alle ordførerne og eiermøtet om på en god og forståelig måte, sier Bjørn Ropstad.

Energimontører fra Otera på jobb

Tung, våt snø og is har skapt store problemer for nettselskapet på Agder de siste månedene. Dette bildet er tatt på Brådlandsheia mellom Kvås og Kvinesdal denne uka.

Foto: Ernst-Roar Williamsen

Har forståelse

– Vi har nettopp lagt bak oss det største snøfallet på 50 år. Det har vært en stor belastning, ikke bare for kommunene, men for hele Agder Energi, sier konsernsjef i Agder Energi, Tom Nysted.

Han sier Agder Energi har stor forståelse for at Ropstad stiller krav til plan.

Nysted påpeker at 200 mennesker har jobbet ute i felt døgnet rundt, og at situasjonen hadde vært langt verre om den hadde skjedd for ti år siden.

– Men det er selvfølgelig ikke godt nok i våre dager, hvor vi forventer at alt er på stell etter et halvt minutt.

Nysted sier Agder Energi tar samfunnsansvaret med å levere strøm til befolkningen svært alvorlig, og at det er noe de jobber kontinuerlig med. Selskapet har i møte med styret redegjort for arbeidet videre.

– Vi ser frem til eiermøte, og til å gå dypere inn i det, så eierne får en forståelse av hva dette dreier seg om, sier Nysted.

Tom Nystedt Agder Energi

Tom Nysted i Agder Energi sier selskapet ser frem til å gå dypere inn i problematikken på eiermøtet på fredag.

Foto: Svein Sundsdal / NRK