Hopp til innhold

NVE: – Spørsmålet er om de har forebygget nok

Agder Energi må betale ekstra hvis de ikke klarer å levere ut strøm. Norges vassdrags- og energidirektorat vil at det skal bli enda dyrere, for å motivere til bedre linjerydding.

Strømkabler
Foto: Thomas Sommerset / NRK

Strømbruddene på Sørlandet vil få konsekvenser for Agder Energi. På det meste var over 15.000 kunder uten strøm, og fortsatt jobbes det med å få strømmen tilbake til alle.

NVE varsler nå ytterligere tiltak for å få Agder Energi til å rydde linjene bedre.

– Vi har krav i regelverket om at selskapene skal både ha god beredskap og forebygge strømbrudd, og at de skal klare å gjenopprette strømmen så raskt som mulig. Vårt inntrykk er at de står på veldig for å få ryddet trærne når de faller, men spørsmålet er om de har forebygget nok, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud.

Kan få høyere trekk

– Det vil komme strømbrudd også i fremtiden ved ekstreme forhold, spørsmålet er hvor mye vi skal tåle. Nå skal vi skru på virkemidlene vi har, slik at muligheten for å få inntekt fra den enkelte husholdning blir mindre hvis det kommer mange strømutfall. Da vil de få motivasjon til å rydde litt mer, eller legge litt mer av strømnettet i kabel, sier Sanderud.

Kritikken har haglet på sosiale medier mot Agder Energi, og sentralt i kritikken står nettopp nettleie og linjerydding. Alle nettselskaper i Norge får et trekk i grunnlaget de skriver ut nettleie på hvis de ikke klarer å levere ut strømmen. Dette trekket vil nå NVE justere opp.

Tre over linje ved Røyknes i Vennesla

Her fra Røyknes i Vennesla.

Foto: Agder Energi

Mer skogrydding

– Allerede i dag trekker vi 800 millioner kroner fra landets nettselskaper på grunn av dette. Det er ikke noen rask løsning på problemet, men noe mer skogrydding kan være det rette i denne situasjonen, sier Sanderud.

Strømbruddene koster for Agder Energi. Siste uken har de hatt store utgifter til gjenoppretting av linjer og utstyr. Nettelskapet rammes dessuten økonomisk av NVE gjennom KILE-ordningen, hver gang abonnenter ikke får strøm.

– Jeg tenker at NVE må gjøre dette, men de må og tenke på hvordan de vil støtte oss, og tenke på de økonomiske rammene i forhold til utfordringene vi har. Det må være en blanding av gulrot og pisk, sier administrerende direktør i Agder Energi Nett, Svein Are Folgerø.

Snøkaos

Fortsatt er det mange snøtunge trær som kan velte over strømlinjer.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Vil helst legge strøm i bakken

Klimaendringene fører til at de må jobbe raskere, sier han.

– Vi har alltid investert mye i trerydding, men med klimaendringene og lavtrykk som går lenger sør, mer nedbør og trær som vokser raskere og blir høyere så må vi sette opp tempoet. Vår førsteprioritet når vi bygger nytt eller reinvesterer er å legge kabler i bakken, men kommer vi inn i bygdene blir det svært dyrt. Da snakker vi om investeringer på fire til åtte milliarder kroner, som betyr en mangedobbelt nettleie, sier han.