NRK Meny
Normal

Agder Energi fortsatt sørlandsk

Statkraft gir opp planene om å overta Agder Energi.

Eiermøte Agder Energi
Foto: Svein Sundsdal / NRK

Statkraft har lenge ønsket å kjøpe flere aksjer i energiselskapet Agder Energi, slik at det kunne overta styringen av selskapet. Nå legger selskapet bort planene. Det fortalte direktør i Statkraft, Kristian Aa, på eiermøtet i Agder Energi fredag.

Kristian Aa, Statkraft

Kristian Aa, Statkraft

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Vi har de siste årene registrert en stadig sterkere dedikasjon fra Agder-kommunene overfor sitt eierskap i Agder Energi. Sannsynligheten for at Agder-eierne skal selge sine aksjer er blitt mindre og mindre. Nå tar vi rett og slett til etterretning at salg ikke kommer til å skje i overskuelig framtid, sier Aa. Og han fortsetter:

– Dermed innretter vi oss på at vår posisjon blir som minoritetseier i Agder Energi, seir Aa.


Kommunene eier

Agder Energi eies av kommunene på Sørlandet ( 55%) og Statkraft (45%). Statkraft har lenge ønsker å kjøpe seg opp, men kommunene har sagt nei. Agder-kommunene har også inngått en pakt om en fredningstid når det gjelder salg.


Ordfører i Evje og Hornnes, Bjørn Ropstad, er også leder for kommuneeierne. Han reagerte slik på nyheten:

– Dette var en veldig god avklaring for hele landsdelen og for kommunene som sitter som eiere. Nå kan vi konsentrere oss om driften og være trygge på det som skjer.
– Men er du trygg på at kommunene etter hvert vil finne andre eiere, når de trenger penger?
– Det kan vi aldri være trygge på.
– Ønsker du at Statkraft skal selge seg ut av Agder Energi?
– Det vi har gjort sammen med Statkraft de siste årene har vært veldig positivt. De er en industriell eier og har vært viktige for Agder Energi. Jeg tror den fordelingen vi har nå er god. Og vi må bare utnytte de mulighetene som er, sier Ropstad.

Video b8be476a-ab51-439b-980d-887e05790e50.jpg