NRK Meny
Normal

Ærlig Jonas uten pynt

– Jeg hadde ikke lyst til å pynte på sangene. Her er alt strippet ned så mye som mulig, sier Jonas Alaska fra Åmli om sin ferske andreplate. På SørlandsScenen i P1 onsdag, erklærer han seg svært fornøyd med ei plate som også de fleste anmelderne liker.

Jonas Alaska

Jonas Alaska er ute med ny plate.

Foto: Janne Aateigen/NRK

– Alt jeg sier her kan jeg stå inne for, lover Jonas Alaska, med døpenavnet Aslaksen.

Og nettopp familien hans er sterkt til stede på denne plata. Tittelsporet heter «If only as a ghost» og handler om da hans egen far mistet sin bror, mens han var på omtrent samme alder som Jonas er nå.

– Datt ned i hodet

Artisten fra Åmli har satt sine egne ord på den sorgen han har opplevd at faren hans har følt i alle disse årene. Denne sangen var den første han fikk på plass da han begynte å arbeide med denne plata.

– Det var egentlig ikke en sang jeg hadde tenkt å skrive. Den datt bare ned i hodet på meg og er blitt en viktig låt for meg, forteller Jonas, som fikk Spellemannsprisen for sitt debutalbum, men likevel ikke føler presset for mottakelsen av andrealbumet.

– Jeg har null prestasjonsangst. Jeg har så god følelse i kroppen av at jeg fikk gjøre akkurat det jeg hadde lyst til å gjøre. En vanvittig god følelse. Og er bare glad for at jeg husket på ideene med sangene da jeg laget dem - og fikk det til.

– At jeg fikk spille dem inn såpass grovt som jeg gjorde, og at jeg klarte å holde meg til det, sier Jons Alaska som skriver de fleste låtene sine på turneer og på reise.

Frykter å bli overflødig

– Det meste er blitt skrevet på kollektiv transport. Da har jeg likevel så mye tid jeg må slå i hjel, forklarer den ennå unge singer/songwriter – som likevel i en vise har kastet et blikk frem mot en kommende alderdom.

– Å bli gammel og rett og slett erstattet. Det må være beinhardt. Ut i pensjonen, og så er det ikke bruk for deg lenger, beskriver Jonas Alaska, som har hatt Kjartan Kristiansen som produsent for en plate de aller fleste anmeldere så langt har rost og gitt høye poengsummer.

Hva SørlandsScenens anmelder Øyvind Nyvoll mener, kan du høre torsdag ettermiddag i NRK P1.