Ægir vrakes: – Det er vemodig og litt godt

Torsdag ble det klart at Redningsskøyta Ægir blir vraket på grunn av skadene den fikk etter den dramatiske redningsaksjonen utenfor Lista i slutten av september.

RS Ægir i fjæresteinene på Lista

Her endte RS Ægir etter det dramatiske havariet på kvelden den 29.september.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Kaptein Thor Hugo Johansen har jobbet på Ægir siden starten for 28 år siden. Han har et tosidig forhold til avgjørelsen.

Thor Hugo Johansen

Kaptein Thor Hugo Johansen mener det både er vemodig og godt at Ægir nå kondemneres.

Foto: NRK

– Det er vemodig og litt godt, sier han.

– Vemodig, fordi en stor del av livet mitt ligger i den båten. Godt fordi det er en båt som er så mye skadet at det vil koste veldig mange penger å reparere den.

Håper på en moderne erstatter

Han mener at selv om båten blir reparert, er det fortsatt en nesten 30 år gammel båt.

Utviklingen av redningsbåtene har vært stor de siste årene.

– Jeg håper vi får noe som er mye bedre, sier Johansen.

Han og resten av mannskapet på Ægir opplevde dramatiske minutter da de måtte hoppe i vannet under uværet den 29.september.

Bilder tatt fra et kamera montert på redningsskøyta viser de voldsomme kreftene i havet like før Ægir blir kastet rundt av bølgene.

Hør lydloggen

Reddet opp av sjøen

Båten ble kastet rundt av enorme bølger under uværet, og mannskapet ble reddet opp av et helikopter fra 330 skvadronen.

Mannskapet på RS Ægir måtte torsdag kveld hoppe i vannet etter at redningsskøyta ble truffet av en brottsjø og gikk rundt to ganger. De ble reddet opp av helikopter fra 330 skvadronen.

Kaptein Thor Hugo Johansen er tydelig på at Ægir har gjort en særdeles viktig jobb gjennom de 28 årene den har tjenestegjort som redningsskøyte.

– Vi har berget båter som har både kjørt seg på grunn og som har vært i ferd med drive på land, så i så måte har båten berget mange menneskeliv, sier han.

Mannskapet ombord på Ægir var heldige kom fra det hele uten alvorlige skader. De mistet kontrollen da bølgene traff båten.

Mannskapet på RS Ægir dagen etter det dramatiske forliset utenfor Lista.