NRK Meny
Normal

Advarer mot outletsenter på «prærien»

Ekspert på handelsutvikling advarer mot outlet-satsing ved IKEA i Lillesand.

Outlet ved Ikea i Kristiansand

Det nye outletsentret planlegges ved IKEA i Lillesand.

Foto: Odd Rømteland/NRK

Fylkespolitikerne i Aust-Agder har allerede sagt ja til et outletsenter på 10 000 kvadratmeter ved IKEA i Lillesand, mens handelsstanden i nabobyene er svært kritisk. Fylkesmannen vurderer innsigelse.

I dag møttes fylkesordfører Tellef Inge Mørland (Ap) og varhandelkonsulent Roy Michaelsen til debatt i NRK Sørlandet. Michaelsen representerer selskapet Butikkutvikling Sør, som utfører utredninger for blant annet Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Han mener det ikke er noe behov for et outlet i Sørlandparken:

Varehandelkonsulent Roy Michaelsen

Varehandelkonsulent Roy Michaelsen.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK
Tellef Inge Mørland

Fylkesordfører i Aust-Agder, Tellef Inge Mørland (Ap).

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Når det gjelder klær, har Kristiansand allerede i dag den største omsetningen på Sørlandet. En ytterligere utvidelse i Sørlandsparken vil være til skade for hele landsdelen, spesielt for kommunene i Aust-Agder.

Positiv effekt

Fylkesordfører Tellef Inge Mørland mener at Lillesands positive holdning til et outlet er avgjørende.

– For mange år siden var mange bekymret for etableringen av IKEA. Jeg kan ikke se at IKEA har medført noen stor butikkdød. Jeg tror et outletsenter i Sørlandsparken vil ha positiv effekt og skape mer aktivitet i landsdelen.

Roy Michaelsen mener det ikke går an å sammenligne IKEA og et outlet som skal selge kjente merkevarer på salg hele året.

Kristiansand er klesbyen

– IKEA er en type butikk vi ikke hadde fra før. Et outlet er ikke noe nytt. Alle klesbutikker selger ut sine sesongvarer hvert år. Det samme gjør outletene. De gjør det bare hele tiden. Det eneste nye er navnet. Klesomsetningen i Vest-Agder ligger allerede i dag langt over landsgjennomsnittet. Kristiansand er klesbyen og møbelbyen på Sørlandet. Ytterligere etableringer vil slå negativt ut for de omliggende kommunene. Ikke minst i Aust-Agder, sier Michaelsen.

Michaelsen viser til at Lillesand selger klær for 2250 kroner pr innbygger i året. Kristiansand selger for 10 000 kroner pr innbygger.

– Så, hvorfor få enda mer til Kristiansandsdistriktet?

Look to Vestby

Vestby outlet

Outletsentret i Vestby trekker mange folk.

Foto: NRK

Mørland viser til Vestby som har det mest kjente outletsentret i landet.

– Folk som drar til USA er ofte innom et outlet på turen. Rogaland får trolig et outletsenter på Ålgård. For landsdelen vår, er det bra om det kommer et i Sørlandsparken.

Michaelsen sier at Vestby kan sammenlignes med Mandal.

– De to kommunene er omtrent like store. Vestby har en omsetning som ligger 14 prosent over landsgjennomsnittet. Men Vestby hadde ikke fra før det kjempeutvalget som vi har i Sørlandsparken.

Turistmagnet på «prærien»

Tellef Inge Mørland tror et outletsenter kan trekke turister. Michaelsen stiller seg undrende til tanken:

– Jeg skjønner ikke at fylkespolitikerne i Aust-Agder vil trekke turister ut av Lillesand, Grimstad og Arendal sentrum. Et outletsenter skaper ikke arbeidsplasser, det er bare snakk om å flytte eksisterende handel i bysentrene og ut på «prærien» rundt Sørlandsparken, sier varehandel konsulent Roy Michaelsen.