Advarer mot Frps kulturpolitikk

Dersom Fremskrittspartiet får makt sammen med Høyre og andre borgerlige partier i Kristiansand, kan det rasere kulturlivet, mener Arbeiderpartiet.

Mette Gundersen (Ap)

Mette Gundersen frykter for kulturlivets kår i Kristiansand dersom Frp skulle komme i maktposisjon (arkivfoto)

Foto: Kai Stokkeland / NRK

I går hadde Arbeiderpartiets ordførerkandidat Mette Gundersen invitert kulturminister Anniken Huitfeldt til å advare byens kulturarbeidere om at det betyr noe hvem som sitter med makta når kulturbudsjett spikres.

Kulturministeren kom med en budsjettsprekk i den ene hånden og en advarsel i den andre.

Lokale kutt = statlige kutt

Anniken Huitfeldt

Anniken Huitfeldt mener Ap-styre vil bety mye for utviklingen av kulturlivet.

Foto: Pedersen, Line Oftedal / NRK

Huitfeldt avslørte at den totale statlige overføringen til Agder Teater, Kristiansand symfoniorkester og Opera Sør økes med 23 millioner neste år. Samlet vil de statlige overføringene bli på godt over 95 millioner kroner i 2012.

Men kulturministeren løftet også pekefingeren mot muligheten for et borgerlig styre påvirket av Frp – ikke bare i Kristiansand, men også i andre norske kommuner. For får Frp kutte i kulturbudsjettene lokalt, blir også overføringene fra Staten mindre.

Pengene kan ikke flyttes til eldre, skole og samferdsel – uten videre, ifølge kulturministeren, som etterlyser dyptgående kulturdebatter.

– Jeg opplever at de prinsipielle skillene i kulturpolitikken er det vanskelig å få opp noen diskusjon om. Frp går og gjemmer seg, sier Huitfeldt.

– Har behov for å rope varsko

Statsråden var invitert av Aps Mette Gundersen. Hennes agenda for å samle lokale kulturarbeidere og kunstnere til dette møtet var å advare mot et borgerlig styre med Frp.

– Nå vet vi ikke hva slags innflytelse vi vil få i byen etter 12. september – og det har jeg behov for å rope et varsko om, sier Gundersen, nåværende varaordfører i Kristiansand.

Ingen Frp-politikere deltok på møtet.

Skremselspropaganda mener Frp


Frps ordførerkandidat, Tor S. Utsogn, svarer i dag med at utspillet er en ren skremselspropaganda fra Arbeiderpartiets side.

Tor S. Utsogn

Tor S. Utsogn med llista over Frps viktigste saker.

Foto: NRK/Svein Sundsdal

– Det er nokså spesielt at man inviterer til et eget møte for å kritisere andre partiers politikk. Vi er vant med fra norsk politikk at man konsentrerer seg om egne meninger og egen politikk. Jeg mener Fremskrittspartiet har en god kulturpolitikk. Vi satser mest på barn og unge, kultur og idrett, sier Utsogn.

Frp ønsker å komme i posisjon etter kommunevalget 12. september. Partiet har tidligere presentert en kravliste på 10 punkter som de håper å få gjennomslag i forhandlinger med Høyre og Kristelig Folkeparti.

Økt prioritering av barn og unge innenfor kultur og idrett er partiets kultursak denne lista.