NRK Meny
Normal

Advarer mot falske bibelbiter

Professor Årstein Justnes advarer mot kjøp av biter som hevdes være å fra Dødehavsrullene. Han mener at 90 prosent av dem sannsynligvis er falske.

Årstein Justnes

Professor ved Universitetet i Agder, Årstein Justnes, forsker på Dødehavsrullene.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Den siste tiden har arkeologer og eksperter på gammel skrift, vært opptatt av å studere 70 biter som hevdes å stamme fra dødehavsrullene. I siste nummer av nyhetsmagasinet Newsweek, advarer professor ved Universitetet i Agder, Årstein Justnes, mot kjøp av slike biter.

– Det er helt tydelig at disse tekstene er skrevet på gammelt materiale, men vi mistenker er at teksten er påført i moderne tid, sier Justnes.

Dødehavsrullene som ble funnet i huler nordvest for Dødehavet i årene 1946 – 1956, er en samling av nær 900 religiøse tekster som ble nedskrevet i perioden 70 f.Kr. – 200 e.Kr.

Dødehavsruller

Slik ser ekte biter av Dødehavsrullene ut.

90 prosent er sannsynligvis falske

Fra midten av 1960-tallet og fram til årtusenskiftet, var det omtrent umulig å få tak i biter fra Dødehavsrullene, men de siste femten årene har det kommet over 70 nye fragmenter på verdensmarkedet.

Justnes mener at 90 prosent av dem sannsynligvis er falske.

Han har sammenlignet de ekte Dødehavsrullene med biter som har dukket opp de siste årene, og mener det er vesentlige forskjeller.

– Skriften på disse fragmentene er mer nølende. Det ser ikke ut som dødehavsruller. Det virker som om noen har prøvd å få det til å ligne, men at de ikke har hatt samme evner som de opprinnelige skriverne hadde, sier Justnes.

En av hulene hvor dødehavsrullene ble funnet

Dødehavsrullene ble funnet i huler ved Dødehavet. Dette er en av hulene.

Foto: Effi Schweizer

Han mener de som står bak dette, må ha god kunnskap om Dødehavsrullene. De har trolig har vært på konferanser han selv har deltatt på.

Justnes vil ikke nevne navn i frykt for å bli saksøkt. Han vet at ikke alle liker at det forskes på dette, og har tidligere blitt anmodet om å ikke ta for seg enkeltfragmenter.

– Vil tjene penger

Justnes sier at det finnes mange motiver for å lage falske manuskript, men i dette tilfellet er han overbevist om at motivet er å tjene penger.

Ifølge ham har et av fragmentene som er til salgs nå, fått en prislapp på 70 000 dollar.

Han utelukker ikke at akkurat dette kan være ekte.

– Når jeg sier at 90 prosent av disse fragmentene sannsynligvis er forfalskninger, ligger det også i det at det er noen ekte.

Dødehavsrullene er nå gjort tilgjengelig på nett av Det israelske nasjonalmuseet i Jerusalem.