– Det er urimelig at man skal ligge på sofaen, når man i stedet kunne tatt et kompetansegivende kurs, sier Tekna-leder Trygve Mikkelsen.
Han er tillitsvalgt på den hardt pressede oljeselskapet National Oilwell Varco (NOV). Der har 2400 ansatte mistet jobben det siste året.
Mikkelsen ønsker at myndighetene skal se på regelverket, slik at arbeidsledige kan skaffe seg ny og mer kompetanse.
– Når du blir arbeidsledig ønsker du å komme ut i jobb så fort som mulig, også for høyt utdanna. Det finnes mange universitetskurs, som folk kan ta. Kursene går sin vante gang, uten at samfunnet trenger å gi noen ekstra investeringer, sier han.
- Les mer: Fortsatt økning i varslede oppsigelser
- Les mer: Nekter for arbeidsledighetskrise
Vil ha mer fleksibelt regelverk
Kommunikasjonsdirektør i National Oilwell Varco (NOV) , Dag Nordbø.
Foto: Sander Heggheim / NRKI dag besøkte næringsminister Monica Mæland fra Høyre NOV i Kristiansand.
Der fikk hun klar beskjed av direktøren i oljeselskapet om å lage et mer fleksibelt regelverk, som sikrer oppsagte dagpenger om de tar mer utdannelse.
– Dersom det å starte på et studie fører til at en inntekt som allerede er kraftig redusert, halveres en gang til, sier det seg nesten selv at folk kan bli hindret fra å drive nødvendig kompetanseheving. Da går vi i samfunnet glipp av dem med høy kompetanse, sier kommunikasjonsdirektør NOV, Dag Nordbø.
Han sier NOV ville kunne beholde mange av sine tidligere ansatte i regionen hvis reglene blir endret.
- Les mer: Åpner tiltakspakken mot ledighet
Næringsminister Monica Mæland (H) besøkte National Oilwell Varco (NOV) i Kristiansand tirsdag.
Foto: Geir Egeland / NRK– Vi må ha regler som treffer alle
Næringsminister Monica Mæland sier til NRK at de er i stand til å endre regelverket, dersom det er behov.
Næringsminister Monica Mæland (H)
Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix– Men det er noen dilemmaer her som vi og må ta vare på, vi må ha regler som treffer alle og som virker både rettferdig og forståelig for alle, så dette jobbes det godt med, sier Mæland.
Men hun vil ikke svare på om hun synes dagens regelverk, der folk på dagpenger mister pengene hvis de begynner å studere, er rimelig.
– Dette er noe arbeidsministeren jobber med. Men vi må ta høyde for at det er mange som mister jobben innenfor ulike bransjer, og vi må ha regler som treffer alle. Det er mange som tar utdannelse og som bekoster den selv. Så her er det mange varianter, men disse dilemmaene jobbes det med, og så får vi se hva vi greier å få til, svarer hun.