Normal

– Kan få bot selv om man holder fartsgrensa

Det er ventet skybrudd og store nedbørsmengder over Sør- og Østlandet onsdag. UP-sjefen frykter vannplaning og alvorlige ulykker hvis bilister ikke avpasser farten.

Øystein Krogstad

UP-sjef Øystein Krogstad forteller at han ble forbikjørt av andre bilister på vei til Kristiansand. Flere kjørte uansvarlig, ifølge UP-sjefen.

Foto: Pål Tegnander / NRK

– I dag må folk virkelig være observante i trafikken. Det kan være veldig farlig å ukritisk følge fartsgrensa, sier Øystein Krogstad, sjef for utrykningspolitiet i Agder og Rogaland.

Krogstad forteller at han onsdag morgen kjørte mellom Arendal og Kristiansand. Underveis åpnet himmelens sluser seg over europaveien.

Les også:

Kjørte forbi UP-sjefen

– Det kom noen styrtbyger som gjorde det komplett umulig å kjøre forsvarlig i 100 km/t på E18. Jeg valgte derfor å ligge i 70–80 km/t. Andre bilister trosset det voldsomme regnet og kjørte forbi meg i større hastighet, sier Krogstad.

UP-sjefen mener flere av forbikjøringene var uforsvarlige.

– Jeg valgte å blinke lett med blålysene for å markere at folk må tilpasse farten etter forholdene. Det kan lett oppstå vannplaning med påfølgende, alvorlige ulykker når man har et regnvær slik som nå.

NETT-TV: Skapte farlige situasjoner
Utrykningspolitiet hadde ekstra patruljer på veien i ettermiddag for å få folk til å holde en fornuftig fart. Voldsomme og plutselige nedbørsmengder skapte vanskelige kjøreforhold på Sørlandet, og farlige situasjoner.

Ventet kraftig nedbør

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for Agder, Telemark, Buskerud, Østfold og Vestfold. Det ventes mye nedbør fram til onsdag kveld. I løpet av dagen kan det komme 25–45 millimeter regn. Enkelte steder kan det komme over 50 mm. Mye av nedbøren kommer konsentrert i kraftige byger.

– Det som er med disse byggene er at himmelen plutselig åpner seg, og så kommer det en god regnskyll, sier meteorolog Rafael Escobar Løvdahl til NRK.no

Anmeldelse og bot

Krogstad sier politiet ikke nøler med å anmelde bilister som bryter veitrafikkloven – selv om de holder seg innenfor tillatt hastighet.

– Etter veitrafikkloven skal man kjøre hensynsfullt, aktpågivende og varsomt. Det innebærer man må tilpasse farten etter forholdene. På samme måte som man må kjøre sakte på glatt vinterføre, må man senke farten når det oppstår skybrudd om sommeren, sier Krogstad.

UP-betjentene kan ifølge Krogstad ikke ilegge forenklet forelegg dersom folk kjører uansvarlig innenfor fartsgrensen.

– Det som skjer da er at vi skriver en anmeldelse. Det er opp til politiets jurist å vurdere om bilisten skal ha bot for handlingen, sier Krogstad.