Politiet øker innsatsen på nett: – Kan forebygge framtidige overgrep

Ada Sofie Austegard applauderer Agder-politiet som vil kontakte nedlastere for å forebygge seksuelle overgrep mot barn.

Ada Sofie Austegard

Ada Sofie Austegard og Stine Sofies Stiftelse er svært positive til at politiet nå vil ta kontakt med folk som laster ned overgrepsmateriale av barn. – Det er viktig å tenke litt annerledes rundt hvordan man kan forebygge dette, sier hun.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK

– Jeg er veldig positiv til denne måten å jobbe på. I kraft av dette tror jeg politiet kan forebygge mange framtidige overgrep, sier generalsekretær i Stine Sofies Stiftelse, Ada Sofie Austegard.

Som NRK meldte mandag, øker Agder politidistrikt nå innsatsen for å avdekke seksuelle overgrep mot barn. Politifolk skal blant oppsøke brukere av ip-adresser hvor det har blitt lastet ned overgrepsmateriale. Dette er et virkemiddel politiet ønsker å bruke fordi erfaring viser at overgripere gjerne startet med nedlasting av overgrepsbilder.

Austegard tror det forebyggende aspektet rundt slike aksjoner og tiltak er kjempeviktig, ikke minst overfor unge nedlastere.

– Mange overgripere begynner i det små. De laster ned bilder og filmer, blir trigget og det kan resultere i at de begår overgrep. Å sette seg ned med politiet og ha en samtale om konsekvensene, om hva det gjør med barna og hvilke konsekvenser det kan ha for deg og din egen seksualitet, tror jeg kan forebygge framtidige overgrep, sier Ada Sofie Austegard.

Må se på personvernet

Hun forteller at stiftelsen de siste månedene har studert et «Knock and talk»-prosjekt i USA som handler om noe av det samme som Agder-politiet ønsker å få til. Stiftelsen håper noe liknende kan innføres i Norge.

– Det høres i utgangspunktet greit og enkelt ut å overføre, men det er mange ting vi må ta hensyn til for å iverksette det samme her til lands. I USA er det litt «cowboy-tendenser», så vi må se på den juridiske helheten i dette. Vi må se på personvernet og hvordan det kan gjøres på best mulig måte med de lovene og reglene vi har her, sier Austegard.

Det er godt at folk nå får øynene opp for det store omfanget.

Ada Sofie Austegard, generalsekretær i Stine Sofies Stiftelse

Hun planlegger å ta kontakt med Agder-politiet for å få til et møte med dette på agendaen innen kort tid.

– Jeg er veldig positiv til den måten å jobbe på. Nå håper jeg Stine Sofies Stiftelse kan komme med våre refleksjoner og innspill til hvordan dette kan gjøres. Vi har gode jurister som allerede har jobbet med dette en stund, sier hun.

Operasjon Dark Room Agder

Siden nyttår har mellom 15 og 20 personer jobbet for å avdekke seksuelle overgrep mot barn og nedlasting av overgrepsmateriale i Agder-fylkene.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

– Ikke overrasket over omfanget

Austegard er ikke overrasket over at det sist måned ble lastet ned overgrepsmateriale av barn fra 115 unike ip-adresser på Agder slik NRK fortalte i går.

– Vi i Stine Sofies Stiftelse er klar over hvilket stort samfunnsproblem dette er. Det er godt at folk nå får øynene opp for det store omfanget. For oss er det musikk i våre ører å høre at Agder-politiet øker innsatsen for å avdekke seksuelle overgrep mot barn, sier Ada Sofie Austegard.

Kristina Bergane

Kristina Bergane jobber som etterforsker i Operasjon Dark Room Agder. Siden nyttår har mellom 15 og 20 politifolk jobbet på fulltid med å kartlegge og avsløre seksuelle overgripere i Agder-fylkene.

Foto: Heidi Ditlefsen / NRK