Hopp til innhold

Aarebrot slakter Sp-politikere for «trusselbrev»

11 sentrale Sp-politikere fra øst i Aust-Agder truer i et brev med å melde seg ut av partiet dersom kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) sier ja til at fire grensekommuner får bli en del av Vest-Agder. – Utpressing er ikke en del av politisk kultur, slakter Frank Aarebrot.

Frank Aarebrot

Professor i sammenlignende politikk og valgforsker, Frank Aarebrot, er ikke nådig til brevet sendt fra 11 lokale Sp-politikere i Aust-Agder. (Arkivfoto)

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

– Jeg vil nøye vurdere å melde meg ut av Senterpartiet om kommunene får gå til Vest-Agder, sier Sp-ordfører Kjell Trygve Grunnsvoll i Gjerstad i Aust-Agder til NRK.

Han er en av de 11 politikerne fra den østlige delen av Aust-Agder som truer med å trekke seg fra partiet, i et brev som er sendt til fylkesstyret, kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) og Kommunal- og regionaldepartementet.

– Dette er som fireåringer i trassalderen, sier professor Frank Aarebrot om brevet.

Det var Agderposten som etter å ha fått tilgang på brevet først omtalte saken lørdag.

Vil til Vest-Agder tross valgnederlag

I forbindelse med fjorårets kommunevalg ble det i Aust-Agder holdt folkeavstemning om fylket skulle slås sammen med Vest-Agder til ett Agder fylke. I vest er det fra før kjent at man ønsker ett Agder.

Valgresultatet ble at 65 prosent av austegdene sa nei til sammenslåing.

I ettertid har fire grensekommuner i Aust-Agder likevel søkt overgang til vest, på grunn av tilknytning og forbindelser vestover.

Birkenes, Evje og Hornnes, Lillesand og Iveland kommuner har alle søkt fylkesbytte. Flere følger trolig etter om overgangene blir et faktum, slik at Aust-Agder rakner fullstendig.

Søknadene om fylkesbytte fra de fire kommunene har ført til at departementet nå har ute en høring som skisserer fire mulige scenarioer i fylkesstriden:

  • Lillesand, Birkenes, Iveland og Evje og Hornnes får alle «flytte» til Vest-Agder.
  • Evje og Hornnes får avslag.
  • Fylkesgrensen blir som i dag.
  • Aust- og Vest-Agder slås sammen.
Liv Signe Navarsete

Sp har kommunalministeren i Liv Signe Navarsete. Hun trues med utmeldelser om ikke de 11 brevavsenderne får viljen sin. (Arkivfoto)

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Høringsfristen går ut den 13. august og Navarsete ønsker en rask avklaring etter dette.

Sp med nøkkelrolle

Blir resultatet alt annet enn at fylkesgrensen består som i dag, kan konsekvensen bli at blant andre Froland-ordfører Sigmund Pedersen og Gjerstad-ordfører Kjell Trygve Grunnsvoll tar sine hatter og forsvinner fra Senterpartiet.

I brevet som ble sendt i mai anmoder de 11 politikerne om at man må rette seg etter valgresultatet - at Aust-Agder skal bestå.

Partiet har statsråden i departementet som til slutt legger innstillingen frem til avgjørelse i regjeringen.

Fylkesbytte

De fire grensekommunene vil vestover. I tre av kommunene ble det ved en tilleggsavstemning i fjor høst klart at de ønsker fylkesbytte selv om det ikke skulle bli fylkessammenslåing, noe det ikke ble.

Foto: Grafikk/Kari Løberg Skår / NRK

– Folkeavstemningen skal følges

Sigmund Pedersen

Ordfører Sigmund Pedersen i Froland. (Arkivfoto)

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK
Kjell Trygve Grunnsvoll (Sp)

Ordfører Kjell Trygve Grunnsvoll i Gjerstad. (Arkivfoto)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

I brevet står det ifølge Agderposten:

«Skulle styret, fylkesleder eller fylkessekretær i Aust-Agder Senterparti stille seg positive til en overflytting av kommuner i den varslede høringsrunden, er det kraftig i utakt med lokale folkevalgte og tillitsvalgte i fylkespartiet. Det kan derfor bli vanskelig for oss å fortsette vårt arbeid for Senterpartiet».

Fylkespartiet har i ettertid ikke tatt noe standpunkt i saken, noe det reageres kraftig på.

Ved valget i fjor høst stemte et stort flertall av medlemmene i Aust-Agder Sp nei til fylkessammenslåing.

– Styret i Aust-Agder Senterparti må holde tunga rett i munnen og forholde seg til vedtak som er gjort, der en skal følge et resultat av en folkeavstemning, sier Sigmund Pedersen til NRK.

Hans ordførerkollega i Gjerstad er ikke mindre nådig. Avsenderne av brevet har fått indikasjoner på at det foregår lobbyvirksomhet fra fylkespolitikere inn mot sentralt hold, for å få departementet til å gå god for at hele eller deler av Aust-Agder skal kunne gå til vest:

«Et stort flertall av medlemmene i Aust-Agder Sp stemte nei til sammenslåing. Vi kan derfor ikke akseptere at et lite mindretall skal overkjøre flertallet ved å drive lobbyvirksomhet mot sentale tillitsvalgte i partiet».

– Det står helt klart i partiprogrammet vårt at folkeavstemningen skal følges. 65 prosent sa nei til å slå sammen Agder-fylkene, og det er dét som må følges, sier Gjerstad-ordføreren til NRK.

Flertall for flytting i grensekommuner

Han mener ikke det betyr noe at det i enkeltkommunene som etterpå har søkt overgang, ble flertall for sammenslåing under avstemningen i høst, samt at det i tre av dem ble stemt ja til en overflytting om det ikke skulle bli fylkessammenslåing.

Flere mener at dette ikke er et politisk, men et geografisk spørsmål, men dette avviser Grunnsvoll.

– Nei. Det er noen som bruker argumentet geografi her. Vi visste inderlig godt at de (grensekommunene) ville søke overgang til Vest-Agder hvis det ble et nei, men det er folkeflertallet i Aust-Agder som må telle. 65 prosent sa nei, og da er det dét som teller, sier Grunnsvoll.

– Det er akkurat som ved de to EU-avstemningene som har vært. Da har Senterpartiet lagt stor vekt på at flertallet må høres. Slik må det være her også, illustrerer han.

– Opptrer som fireåringer i trassalderen

Frank Aarebrot

Frank Aarebrot refser lokalpolitikerne som truer med utmeldelse fra Senterpartiet. (Arkivfoto)

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Professor i sammenlignende politikk og valgforsker, Frank Aarebrot, er sterkt kritisk til politikerne som truer med å trekke seg.

– De truer med å forlate sitt parti hvis ikke partiet gir blaffen i folkeviljen vest i Aust-Agder. Man kan ikke opptre som en fireåring i trassalderen og true med å forlate partiet om ikke partiet opptrer udemokratisk et annet sted. Det er ikke slik et demokrati fungerer, refser Aarebrot.

– Det er en litt barnslig reaksjon og de gjør seg selv litt latterlige. Utpressing er ikke en del av politisk kultur. Og et nasjonalt parti som Senterpartiet kan ikke ta hensyn til denne type barnslige trusler, sier Aarebrot til NRK.no.

– De kan ikke si at fylkesavstemnings-resultatet har nektet enhver kommune for all fremtid å søke overgang til Vest-Agder. Dét ligger det ikke i valgresultatet, sier Aarebrot.

Tillot fylkesovergang for Ølen

Han mener det dessuten vil være taktisk dumt av Senterpartiet å ta parti med kommunene som er imot kommuneoverganger og fylkessammenslåing.

– For Senterpartiet vil det være usedvanlig dumt å støtte øst-Aust-Agder fremfor et nytt stort Vest-Agder. Det beste for Senterpartiet vil være at de to fylkene slo seg sammen, for da vil partiet ha mulighet til mandat.

Ved folkeavstemningen ble det altså et klart flertall for nei til fylkessammenslåing.

– Det er et poeng, men man må huske at det er en presedens her. Ølen i Hordaland fikk etter en folkeavstemning lov til å gå til Rogaland. Departementet tillot det. Og man kan ikke tillate vestlendinger å skifte fylke, og ikke sørlendinger, utbryter Aarebrot.

– Ikke barnslig

Ordfører Kjell Trygve Grunnsvoll i Gjerstad liker ikke å bli kalt barnslig.

– Hehe, brevet er en påminnelse til fylket og kommunaldepartementet om at et flertall faktisk har sagt nei til sammenslåing. Når en da får indikasjoner om at noen driver lobbyvirksomhet for det motsatte, er det ikke uvanlig at en sender noen meningsytringer internt i et parti, sier ordføreren.

– Det er en del av demokratiet, og ikke barnslig. Man skulle forvente at en professor ved Universitetet i Bergen hadde den kunnskapen, sier Grunnsvoll tørt.

– Truer egne partifeller

Kristen Bjormyr

Kristen Bjormyr er kritisk til fremgangsmåten de 11 lokalpolitikerne bruker. (Arkivfoto)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Brevet ble sendt inn før fylkespartiet skulle diskutere standpunkt i saken. Etter dette har Aust-Agder Sp valgt å ikke ta noe konkret standpunkt for eller imot om de vil la grensekommunene få viljen sin.

Brevet er ifølge tidligere fylkesleder Kristen Bjormyr én av årsakene til at partiet på fylkesnivå har valgt å ikke ta noe standpunkt i saken, men at hver enkelt representant skal få ha sin egen mening.

Bjormyr er sterkt kritisk til avsenderne.

– I brevet insinueres det nærmest at både fylkesleder, fylkessekretær og andre i fylkesstyret skal jobbe for noe de ikke står for. Det er ubekvemt at noen prøver å få folk til å mene noe annet enn de virkelig mener, sier Bjormyr.

– Det som er spesielt med dette brevet er at en nærmest truer egne partifeller med utmeldelse fordi de mener det de faktisk mener. Det synes jeg er uheldig. Det er voksne mennesker som på et vis kommer med trusler, sier Bjormyr.

Avviser lobbyisme

Oddbjørn Kylland

Fylkesleder Oddbjørn Kylland i Aust-Agder Sp. (Arkivfoto)

Foto: Senterpartiet

De 11 som truer med utmeldelse frykter at medlemmer i fylkesstyret driver lobbyisme mot statsråden for å påvirke henne til løsninger som vil gjøre at Aust-Agder ikke består som i dag.

En av de lobbyanklagede er fylkesleder Oddbjørn Kylland fra Lillesand.

– Det har ikke vært noen kontakt fra min side, avviser Kylland overfor NRK.

Han sier Iveland-ordfører og fylkeslagsstyremedlem Gro Anita Mykjåland har bedt om et møte med Navarsete i etterkant av høringsprosessen, men at det utover det ikke har vært noen kontakt fra styrets side om saken.

– Så hvor disse ryktene stammer fra er meg ubekjent, sier Kylland.

Froland-ordfører Sigmund Pedersen mener det er dramatisk om medlemmer av fylkesstyret har jobbet inn mot sentralt hold for å påvirke departementet til å la hele eller deler av Aust-Agder bli en del av Vest-Agder.

– Er det tilfelle så er det dramatikk i det, men jeg skal ikke si at de har gjort det, presiserer han.

– I så fall vil et samarbeid bli veldig vanskelig. Jeg mener vi må holde oss til det som er vedtatt, sier Pedersen.

– Mer bråk av å ta standpunkt

Kylland står på at det er riktig av fylkespartiet å ikke ta standpunkt i forhold til grensekommunenes overgangsønske.

Han tror det kunne blitt mer bråk ved å ta et tydelig standpunkt for eller imot.

– Når vi vet at det er såpass splittelse i både vårt og andre partier i denne saken, så tror jeg det er greit å gjøre som vi har gjort, sier Kylland.

– Dette er et spørsmål som er like vanskelig i de andre partiene. Høyre og Ap vil i så fall ha et enda større problem. Det er egentlig bare Venstre som har flagget veldig sterkt at de ønsker ett fylke, istemmer hans forgjenger Kristen Bjormyr.

Vil vurdere utmeldelse nøye

Fylkeslederen i Aust-Agder Sp tror ikke det vil bli gjort alvor av truslene om å melde seg ut uansett, men det skal han ifølge Gjerstad-ordføreren ikke være så sikker på.

– Jeg vil vurdere nøye å melde meg ut av Sp om ikke folkeavstemningen skal gjelde, sier Grunnsvoll til NRK.

– Jeg respekterer at andre har et annet syn enn meg, men nå er det slik at flertallet har sagt nei, og da må vi følge det. Det står også i fylkespartiprogrammet, sier Grunnsvoll.

Han avviser kritikken fra flere hold om at partifellene blir truet til å endre mening.

– Det tilbakeviser jeg fullstendig. Folkeavstemningen må følges. Det er dét det handler om og vi må få lov til å kalle en spade for en spade. Det har vært en folkeavstemning der flertallet sa nei. Det mener vi må følges, sier Grunnsvoll bastant.

– Et politisk spørsmål

Både forrige og nåværende fylkesleder sier det ikke er snakk om en politisk, men en geografisk kamp.

– Ja, det tror jeg ikke det er veldig stor tvil om. Dette handler i all hovedsak om geografi, sier Kylland.

Helt feil, mener Grunnsvoll.

– I brevet står det enkelt og greit «følg folkeavstemningen». Så står det at vi vil ha problemer med at enkeltpersoner eller partiet skulle velge å gjøre noe annet.

– Dette burde ikke være en betent sak. Det burde vært så enkelt som å si at vi skal følge flertallet i folkeavstemningen, sier Gjerstad-ordføreren.

Frykter mange utmeldelser

Kåre Gunnar Fløystad

Kåre Gunnar Fløystad på talerstolen. (Arkivfoto)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Gruppeleder for Senterpartiet i Aust-Agder fylkesting, Kåre Gunnar Fløystad, frykter masseutmeldelsen blir reell dersom kommunalministeren fra Sp gir tommelen opp og det rokkes ved dagens fylkesgrense.

– Slik jeg kjenner politikerne i Senterpartiet, så står de for det de mener, og det må en forholde seg til, hvis så skulle skje, sier Fløystad.

Han var i et kort møte med Navarsete fredag.

– Jeg fikk en forsikring om at kommunaldepartementet har en rapport med fire alternativer ute på høring, og at det ikke er bestemt hvilket det skal gås for, sier Fløystad.

Han mener selv at resultatet fra folkeavstemningen må følges, ved at hverken grensekommuner eller hele Aust-Agder blir lagt til Vest-Agder.

– Jeg tror det kan være vanskelig å drive politikk i Aust-Agder hvis man overkjører en så tydelig folkeavstemning. Det tror jeg vil gjøre at man ikke har noen troverdighet hos velgerne lenger, sier Fløystad.

Liten tro på mellomløsning

Dersom de fire grensekommunene får gå til Vest-Agder, følger trolig et skred. Grimstad har allerede signalisert at de da vil følge etter. Ifølge tidligere fylkesleder Kristen Bjormyr trolig også hele Setesdal.

– Da blir det i så fall underskrivernes kommuner som blir stående igjen. Det tror jeg blir en forferdelig dårlig løsning for et rest-Aust-Agder.

Han mener de to alternativene som er mest realistiske er at det blir en fylkessammenslåing eller at det ikke blir det. Ergo ingen mellomløsninger der grensekommuner får flytte.

Senterpartiet har altså statsråden som skal ta stilling til dette.

– Jeg tror dette er kjempevanskelig for henne. For i Senterpartiets ryggrad så står det at de lokale initiativene skal veie tungt. Det er opplagt at det for en kommunalminister fra Senterpartiet blir vanskelig å si nei til kommuner som faktisk mener noe veldig sterkt, sier Kristen Bjormyr.

I dag sier Senterparti-ordføreren i Froland at han ikke tror det blir aktuelt å melde seg ut av partiet. Både han 10 andre sentrale tillitsvalgte har truet med å melde seg ut av partiet dersom fire kommuner i Aust-Agder får melde overgang til Vest-Agder.

Tror ikke på Sp-utmelding.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,6 kr
Dyrest kl. 18 1,95 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %